Uitreiking Bas Mulder Award 2013

KWF.nl > Over KWF > Uitreiking Bas Mulder Award 2013

Bas Mulder Award: 5 jonge onderzoekers ontvangen 3,7 miljoen euro voor onderzoek naar kanker

5 juni 2013

Amsterdam, 5 juni 2013 - Vijf jonge onderzoekers ontvingen gisteren in Alpe d’Huez (Frankrijk) de Bas Mulder Award. Dit is een gezamenlijk initiatief van Stichting Alpe d'HuZes en KWF Kankerbestrijding. Met de uitreiking is een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro gemoeid dat de medici krijgen voor onderzoek naar kanker.
De Bas Mulder Award werd in het Palais des Sports in Alpe d'Huez uitgereikt door professor Winald Gerritsen en Harrie Mulder, de vader van Bas Mulder, naar wie de prijs is vernoemd. Bas was een van de jongere deelnemers van Alpe d'HuZes.
 

Waarom de Bas Mulder Award?

De missie van Alpe d'HuZes is kanker zo snel mogelijk onder controle brengen en mensen faciliteren en inspireren om goed, gelukkig en gezond te leven met kanker. Bas Mulder was zelf het toonbeeld van deze missie. Bas wist gedurende de vier jaar van zijn ziekte niet alleen zijn leeftijdgenoten, maar mensen van alle leeftijden te inspireren en te laten inzien dat je altijd iets van je leven kunt maken. Hoe moeilijk ook en hoe kort soms. Bas overleed in september 2010 op 24-jarige leeftijd aan kanker.
 
Alpe d'HuZes wil deze missie een krachtige impuls geven door jonge ambitieuze kankeronderzoekers extra te stimuleren om met goede onderzoeksvoorstellen te komen. Daarom stelt Alpe d'HuZes jaarlijks een budget beschikbaar voor onderzoekers onder de 35 jaar.
 

De vijf winnaars

Alpe d'HuZes is bijzonder blij met het grote aantal inzendingen en de hoge kwaliteit van de ingediende projectvoorstellen. Het resultaat is vijf talentvolle winnaars, en vijf projectvoorstellen met een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema's. Alle vijf creatief en innovatief van aard, alle vijf bijdragend aan de missie van Alpe d'HuZes:
 
  1. Rudolf Fehrmann van het UMCG met het NEXT-GEAR project, dat moet leiden tot een betere prognose voor de grote groep patiënten met sterk genomische instabiele tumoren. Deze tumoren zijn momenteel moeilijk te behandelen.
  2. Inge Henselmans van het AMC met als thema 'Het stimuleren van gedeelde besluitvorming wanneer genezing niet meer mogelijk is'. Haar onderzoek moet resulteren in een hulpmiddel voor patiënten en een training voor artsen.
  3. Jan Wind van het AMC met als thema 'Maatwerk in de nazorg voor patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker'.
  4. Inge Verbrugge van het NKI met haar onderzoek naar de best mogelijke combinatie van bestraling met immunotherapie, zodat zowel de bestraalde als de niet-bestraalde tumorcellen worden gedood.
  5. Stanleyson Hato van het UMC Radboud met zijn project om een biomerker, een stof in het lichaam dat de toestand van een ziekte weergeeft, te identificeren die de klinische effectiviteit van de zogeheten dendritische celvaccinatie voorspelt. Deze vaccinatie is een nieuwe behandelingsmethode die probeert in de patiënt een immuunreactie tegen de tumor op te wekken.

Over Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. Het wielerevenement, ten bate van KWF Kankerbestrijding, startte in 2006 met 66 deelnemers en een opbrengst van 370.000 euro. Vorig jaar werd het recordbedrag van ruim 32 miljoen euro opgehaald. Dit jaar doen bijna 8000 mensen mee, verspreid over twee dagen, 5 en 6 juni. In totaal verwacht Alpe d'HuZes de komende dagen 25.000 Nederlanders op de beroemde wielerberg.
 

Select the Component and add.
Close

Woordvoerder(s)

Terug naar het overzicht