KWF wijst deze zwarte zaterdag op de gevaren van zonverbranding bij kinderen

KWF.nl > Over KWF > KWF wijst deze zwarte zaterdag op de gevaren van zonverbranding bij kinderen
kindern met de woorden smeer dik in zonnebrand op hun buik

40% van de kinderen is vorig jaar verbrand door de zon

16 juli 2016

Honderdduizenden Nederlanders vertrekken deze zwarte zaterdag naar een zonnige bestemming. Bij de grensovergang Hazeldonk deelt KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met Kruidvat, zonnebrandcrème uit aan vakantiegangers om zo aandacht te vragen voor zonbescherming tijdens de zonvakantie. En dat is nodig. Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF (2016) blijkt dat 40% van de kinderen (4 tot 12 jaar) het afgelopen jaar is verbrand door de zon. Ook meer dan de helft van de ouders is vorig jaar 1 of 2 keer verbrand geweest.

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Ernstige verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen. Behalve iedere 2 uur insmeren, is het dragen van kleding die uv–straling tegenhoudt een goede manier om je te beschermen. De zon is op het midden van de dag het sterkst en het is aan te raden om zeker dan verkoeling te zoeken in de schaduw.

Zonadviezen worden niet goed opgevolgd

Ouders geven aan de gevaren van de zon wel te kennen; bijna 80% schat de kans op zonverbranding bij een onbeschermde huid in als groot. In de praktijk blijkt echter dat zonadviezen niet altijd goed worden opgevolgd. Nog geen derde van de Nederlandse ouders smeert hun kinderen altijd 30 minuten voor blootstelling aan de zon in als ze naar het strand of het zwembad gaan. Slechts 17% herhaalt het insmeren iedere 2 uur.

Aantal huidkanker patiënten gestegen

Huidkanker is de op één na meest voorkomende kanker in Nederland. De zon speelt hier een grote rol: we gaan vaker op vakantie naar de zon en stellen onze huid hiermee bloot aan een hoge dosis uv – straling. Jaarlijks krijgen ruim 50.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. 10 jaar geleden waren dit er nog 31.000. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting circa 75.000 nieuwe patiënten met  huidkanker in 2020. Het aantal diagnoses van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is de afgelopen jaren weer toegenomen: 5962 mensen hebben in 2015 de diagnose melanoom gekregen, tegenover 5644 in 2014. In 2014 zijn 928 mensen overleden aan de gevolgen van huidkanker.

Bekijk hieronder de video met straatinterviews waarin we mensen vragen of zij zich aan de zonadviezen houden.

Tips

Hoe bescherm je jezelf en je kinderen optimaal? Door te smeren, kleren, weren. Lees meer over hoe je goed beschermd de zon in kunt.

Select the Component and add.
Close

Terug naar het overzicht