KWF Muntendamprijs toegekend aan professor Peter Huijgens

KWF.nl > Over KWF > KWF Muntendamprijs toegekend aan professor Peter Huijgens
De voor en achterkant van de Muntendampenning

Vanwege zijn grote inzet voor de oncologische gezondheidszorg

4 maart 2016

​Ieder jaar kent KWF Kankerbestrijding de prof. dr. P. Muntendamprijs toe aan iemand met bijzondere verdiensten op het gebied van de kankerbestrijding in Nederland. Wetenschappers, artsen, verpleegkundigen, mensen werkzaam in de psychosociale zorg, vrijwilligers bij kankerpatiëntenverenigingen – iedereen die zich bezig houdt met kanker en kankerbestrijding in Nederland kan een kandidaat voordragen of zelf worden voorgedragen voor de prestigieuze prijs. Een speciale jury beoordeelt de ontvangen nominaties.

KWF maakt graag bekend dat de prof. dr. P. Muntendamprijs over 2015 is toegekend aan professor dr. P.C. (Peter) Huijgens. Huijgens is sinds 2014 bestuurder van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en was daarvoor langdurig aan het VUmc verbonden als hematoloog.

Uit het juryrapport:

“De jury heeft besloten professor Peter Huijgens voor te willen dragen als winnaar van de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2015 vanwege zijn tomeloze inzet voor organisatorische en maatschappelijke veranderingen in de oncologische gezondheidszorg, in het bijzonder de hematologie”.

De Muntendamprijs

De Muntendamprijs bestaat uit een geldprijs van € 50.000, een speciale penning en een oorkonde. Het geldbedrag dient te worden besteed op het gebied van de kankerbestrijding.  De prijs wordt aan Peter Huijgens uitgereikt op 17 mei a.s. tijdens een speciaal KWF symposium ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Wetenschappelijke Raad van KWF.

Huijgens is verrast en vereerd maar blijft vooral ook bescheiden: “Ik ben toevallig goed in het leggen van verbindingen, in mensen in contact brengen met elkaar. Want het bestrijden van kanker, dat doe je nooit alleen. Samenwerken is van cruciaal belang voor het welslagen.” Naast het uitbouwen van de hematologie aan het VUmc opereerde Huijgens in vele samenwerkingsverbanden op nationaal niveau waaronder in de stichting HOVON, die de verbetering van de zorg voor patiënten met een hematologische maligniteit tot doel heeft. Inmiddels staat hij al ruim twee jaar aan het roer van IKNL waar hij wederom zijn kracht als netwerker inzet.

Het geldbedrag van 50.000 euro dat met de prijs gemoeid is, besteedt de IKNL-bestuurder graag aan verder onderzoek naar de diagnose ‘primaire tumor onbekend’. Ieder jaar krijgen 2.000 patiënten de boodschap uitgezaaide kanker te hebben terwijl de bron, de primaire lokalisatie, van de kanker onbekend blijft. Huijgens: “Als je de kanker niet goed kunt etiketteren, dan is de prognose altijd slecht. De helft van de patiënten overlijdt binnen twee maanden. Daarmee heeft deze groep één van de slechtste kansen op overleving van alle vormen van kanker in Nederland. Vandaar dat nader onderzoek noodzakelijk is.”

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de professor Muntendamprijs zijn prof. dr. Liesbeth de Vries (2014), mevrouw Lide van der Vegt (2013), drs. P.C. Dekker en drs. W. de Kanter (2012), prof. dr. Wolter Oosterhuis (2011) en mevrouw Jeanne Vogel – Boezeman (2010).

Select the Component and add.
Close

Woordvoerder(s)

Terug naar het overzicht