Op de bank met... huisarts Allard Honig

Bij de huisarts

Huisarts beantwoordt vragen over veelvoorkomende klachten

Met een knobbeltje in de borst of bloed bij de ontlasting verschijnen mensen bij Allard op het spreekuur. Vervolgens ‘verdwijnen’ ze, als het kanker blijkt te zijn, in het medisch circuit: “Hopelijk zijn ze na alle bestralingen en operaties genezen. Maar dan… blijken er toch nog klachten te zijn.”

Klacht 1: vermoeidheid

“Vermoeidheid is een klacht die ik vaak tegenkom. Mensen die minder energiek zijn, op hun werk minder functioneren en tussen de middag echt een rustmoment nodig hebben. Maar ik spreek ook mensen die voor ze ziek werden veel aan sport deden, maar daar nu geen energie meer voor hebben.” Allard denkt na en relativeert vervolgens: “Toch kunnen die vermoeidheidsklachten ook komen door veroudering, wat een normaal proces is bij iedereen. Dat onderscheid is lastig te maken." Op de vraag of er iets aan de vermoeidheid te doen is, reageert dokter Honig resoluut: "Een fysiotherapeut brengt je in beweging. Dat is goed voor je lichaam en geest."

Klacht 2: relationele problemen

“Mensen die ziek zijn geweest hebben in een klein wereldje geleefd. Alles draait om het beter worden. Ze steken veel energie in zichzelf en in het herstel. Maar vaak is er nog een gezin en een echtgenoot. Je hebt namelijk nooit alleen kanker, je naasten lijden met je mee. En dat wordt vaak over het hoofd gezien. Ik spring dan op de fiets en ga bewust naar die gezinnen toe om te kijken hoe het gaat. Niet alleen ‘hoe is het met u?’, maar ook: ‘hoe is het met de kinderen?”

Klacht 3: angst en stemmingsklachten

“Mensen die kanker hebben gehad zijn bang dat de ziekte terugkomt, als ze genezen zijn verklaard. Dan merken ze bijvoorbeeld iets in hun lichaam en dan gaan alle alarmbellen rinkelen. En dan is het echt lastig om als dokter te zeggen van ‘goh, het zal wel meevallen.’ Relativeren is moeilijk. Je blijft je leven lang patiënt, ook al heb je het overleefd. Die angst blijft. Je bent de rest van je leven alerter.”

Tip van Allard:

“Ik heb als huisarts maar 10 minuten per persoon. Als je meer tijd wilt, kun je een dubbele afspraak maken. Het lukt mij namelijk niet om mensen met angst en stemmingsklachten in die korte tijd te helpen. Weet ook dat de huisarts je kan doorverwijzen naar een psycholoog​. Die hebben een uur per patiënt om met angst en stemmingsklachten aan de slag te gaan.”

Kan de huisarts helpen bij deze klachten?

“Het unieke van de huisarts is dat hij de context kent. Hij kent het hele gezin en kijkt naar het totale plaatje. In het ziekenhuis gaat het over ziekte en over behandelplannen. Daar kijken ze naar het medische deel. Zo had ik recent een dochter van 16 jaar op gesprek, waarvan de moeder ernstig ziek was. De dochter kampte ineens met allerlei kleine kwaaltjes en zat niet lekker in haar vel. Dat moet je als huisarts echt signaleren.”

Wat wil je mensen die klachten ervaren meegeven? 

“Schroom niet! Het is belangrijk om zo duidelijk en open mogelijk te zijn, ook tegen je huisarts. Vertel zoveel mogelijk, wees niet bang dat je te veel vertelt. Wij halen daaruit wat we nodig hebben om je te helpen. Stel ook vragen als je ergens mee zit. Ga niet zitten piekeren. Bel, mail of kom langs. Ik kan me ergens ook voorstellen dat je te veel dokters gezien hebt. Maar zoek zelf contact; wij kunnen ook niet ruiken waar je mee zit.”