Onderzoeker van de week: Jacco van Rheenen

Onderzoeker doet onderzoek

Uitzaaiingen vastgelegd op film

Het zijn prachtige beelden! We kijken niet naar een momentopname, maar zien voor het eerst de kankercellen letterlijk door het lichaam reizen. Daar kunnen we echt veel van leren.

Aan het woord is dr. Jacco van Rheenen van het Hubrecht Instituut in Utrecht. Hij is terecht enthousiast over zijn onderzoeksteam dat voor het eerst de uitzaaiing van een borsttumor op film vastlegde. Nooit eerder is de bewegingsdynamiek van tumorcellen met zoveel detail in beeld gebracht. De unieke beelden zorgen voor meer kennis over hoe tumorcellen zich gedragen tijdens het uitzaaien: 'De meeste cellen in een tumor blijven op hun plaats zitten. Slechts een enkele cel kan zich verplaatsen naar een andere locatie in het lichaam. Dat is de uitzaaiing van de tumor. Wat deze uitzaaiende cel zo speciaal maakt, weten we nog niet goed. Daar willen we meer inzicht in krijgen.' 

Door de cellen te filmen kunnen we die bijzondere, bewegende cellen ontdekken en vervolgens bestuderen. Met foto’s zou dat nooit lukken.

Zien wat er met cellen gebeurt

Door tumoren van muizen met fluor te laten oplichten, is het onderzoeksteam erin geslaagd om de bewegingen van de cellen in beeld te brengen. Dat levert spectaculaire beelden op. Er is echt te zien wat er met de cellen gebeurt die een tumor verlaten en zich ergens anders in het lichaam nestelen. Voorheen werd gedacht dat een cel die zich op een nieuwe plaats nestelde, niet meer zou bewegen, maar alleen zou groeien. De filmbeelden laten zien dat dit niet het geval is. De cellen dansen echt in het rond op de videobeelden. Nu dit bekend is, kan geprobeerd worden om de beweging stop te zetten, zodat de uitzaaiing wellicht kan worden voorkomen. 

Bekijk hier hoe beweeglijk kankercellen zijn

Door tumorcellen en gezonde cellen andere kleuren te geven, is per celgroep te zien wat ze precies doen. Voorheen was het niet mogelijk om deze dynamiek in beeld te brengen. De video’s geven steeds meer inzicht in hoe uitzaaiing precies werkt. Dit fundamentele onderzoek is nodig om op zoek te gaan naar medicatie die uitzaaiing kan voorkomen.

Van Rheenen: 'Dit is leuk werk. We zijn als team van onderzoekers, bijgestaan door studenten, nieuwsgierig naar de werking van tumorcellen. Drie jaar geleden zijn we hiermee begonnen en we komen echt steeds verder. Het is geweldig dat we als team kunnen bijdragen aan de bestrijding van kanker.'