Onderzoeker van de week: Katja Aben

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Katja Aben
Dr. Katja Aben

​Omdat melanomen goed te behandelen zijn wanneer ze vroeg ontdekt worden, vind ik het belangrijk dat we onderzoeken hoe ze ontstaan.

Dr. Katja Aben

Erfelijke gevoeligheid voor melanoom in kaart brengen

Het melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker en komt de laatste jaren steeds vaker voor. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is operatieve behandeling mogelijk en is de prognose voor de patiënt goed. Dr. Katja Aben, senior onderzoeker aan het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen, doet onderzoek naar erfelijke factoren die het risico op een melanoom beïnvloeden.

Het onderzoek levert belangrijke kennis over de ontstaanswijze van melanoom op. Het uiteindelijke doel is bij te dragen aan verbetering van preventie, vroege ontdekking en behandeling. Katja Aben: 'Juist omdat een melanoom goed te behandelen is wanneer het vroeg ontdekt wordt, vind ik het belangrijk dat we onderzoeken hoe melanomen ontstaan en hoe we ze in de toekomst beter kunnen voorkomen of vroeger kunnen opsporen.

Straks kunnen we mensen beter informeren en adviseren, ook op het gebied van preventie. 


Het vaker voorkomen van een melanoom heeft voor een deel te maken met de toename van blootstelling aan zonlicht. In combinatie met erfelijk bepaalde kenmerken zoals blond/rood haar, lichte huid, sproeten en veel moedervlekken, speelt dat een belangrijke rol in het risico op melanoom.

'Wat we nu weten, verklaart veel over het ontstaan van melanomen, maar nog lang niet alles. Melanomen komen namelijk ook voor op delen van het lichaam die niet of minder aan zonlicht zijn blootgesteld. 

In dit onderzoek kijken wij of er erfelijke factoren zijn die het risico op een melanoom beïnvloeden.


Van bepaalde genen is bekend dat zij het risico op melanoom sterk verhogen, maar dit verklaart slechts een klein gedeelte van alle melanomen. In de meeste gevallen zal een melanoom veroorzaakt worden door genen die afzonderlijk een klein effect hebben, maar in combinatie met elkaar en met externe leefstijlfactoren, zoals overmatige zonlichtblootstelling, uiteindelijk tot een melanoom zullen leiden.'

Tijdens haar opleiding Biomedische Wetenschappen is dr. Aben geïnteresseerd geraakt in onderzoek naar kanker. 'Kanker is een ziekte waar uiteindelijk veel mensen mee te maken krijgen. Tijdens mijn promotieonderzoek is mijn interesse in kankeronderzoek alleen maar versterkt; het is zo’n omvangrijke ziekte, het is doodsoorzaak nummer één en er is nog zoveel onbekend. Door middel van onderzoek hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan betere kankerzorg.'

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: Dr. Katja Aben
Instituut: Radboudumc & IKNL
Vakgebied: Epidemiologie & Biostatistiek
Start onderzoek: 2011
Looptijd: 36 maanden
Financiering KWF: € 276.000,=