Onderzoeker van de week: Connie Jimenez

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Connie Jimenez

​Wij houden ons als een van de eerste Nederlandse teams bezig met de vertaling van DNA-fouten naar eiwitten.

Dr. Connie Jimenez

Doelgerichte therapie bij triple-negatieve borstkanker

Ongeveer 15% van de borstkankerpatiënten heeft een triple-negatieve borstkanker. Dit zijn agressieve borstkankervormen waarbij specifieke behandelingen (zoals hormoontherapie) niet werken. Patiënten met deze vorm van borstkanker worden meestal behandeld met chemotherapie, een zware behandeling met vervelende bijwerkingen en een onzeker resultaat. Uit eerder onderzoek blijkt dat sommige vormen van triple-negatieve borstkanker (ca. 30 á 40%) extra gevoelig zijn voor platinabevattende chemotherapie en nieuwe, doelgerichte medicatie (de zgn. PARP-remmers). Dr. Connie Jimenez van het VU Medisch Centrum gaat onderzoeken hoe getest kan worden of een tumor tot deze groep behoort en dus gericht bestreden kan worden. 

Eiwitkenmerken in kaart brengen

Triple-negatieve borstkanker treft veelal jonge vrouwen. De tumor is dan vaak al in een vroeg stadium uitgezaaid. De prognose voor mensen met een triple-negatieve borstkanker is meestal niet goed. Voor deze mensen bestaat nog geen gerichte behandeling. In samenwerking met het NKI (Nederlands Kanker Instituut) en het UMC Utrecht start het team van Jimenez een grootschalig eiwitonderzoek. Geavanceerde technieken helpen het team meer te leren over de relatie tussen verschillende DNA-fouten en specifieke eiwitkenmerken. Daarmee hoopt Jimenez een test te ontwikkelen waarmee uiteindelijk voorspeld kan worden of een patiënt baat heeft bij een bepaalde behandeling.
 
Uit voorgaand onderzoek blijkt dat patiënten met specifieke eiwitkenmerken wél reageren op gerichte therapievormen. Dr. Jimenez: 'Wij gaan nu in kaart brengen welke kenmerken dit precies zijn en hoe we deze kunnen herkennen. We maken als het ware een eiwitprofiel van deze mensen. Als we dat hebben, kunnen we ook voor andere patiënten beter voorspellen of de tumor zal reageren op gerichte behandeling.'
 
Zo kunnen meer mensen op maat worden behandeld en voorkomen we tegelijk voor veel mensen onnodige, zware behandeling en bijwerkingen.
 
De eiwittest die Jimenez hoopt te ontwikkelen, is de eerste in zijn soort die standaard te gebruiken zal zijn (door pathologen) in klinieken en behandelcentra.
 

Voorspellen welke behandeling het meeste effect heeft

Eiwitten kunnen verraden of er een bepaalde fout in de tumorcellen zit. Deze foutjes zeggen iets over hoe gevoelig een tumor is voor behandelingen. Daarom is het belangrijk te weten welke eiwitten iets zeggen over welke DNA-fout, zodat een voorspellende test ontwikkeld kan worden. Daarmee kan een arts beter beoordelen óf en bij welke behandelingen de patiënt baat heeft.
 
'Tot nu toe richtte veel onderzoek zich op het genetische aspect van kanker, op de fouten in het DNA. Wij gaan ons als een van de eerste Nederlandse teams bezighouden met de vertaling van die DNA-fout(en) naar de eiwitten. De bundeling van kracht en kennis van de diverse instituten maakt deze vernieuwende aanpak mogelijk.'

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: Dr. C.R. (Connie) Jimenez
Instituut: VU Medisch Centrum
Vakgebied: oncoproteomica
Start onderzoek: 1 februari 2015
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: 566.400 euro