Onderzoeker van de week: Sven Mieog

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Sven Mieog

​De alvleesklier wordt wel de ‘chirurgische ziel van het lichaam’ genoemd.

Dr. Sven Mieog

Betere chirurgische behandeling van alvleesklierkanker

Een tumor in de alvleesklier is moeilijk te opereren. “De alvleesklier wordt wel eens de ‘chirurgische ziel van het lichaam’ genoemd” , vertelt onderzoeker Sven Mieog. “Hij schakelt namelijk aan veel andere organen, zoals de lever en het maagdarmstelsel. Maar met name is het een samenkomst van belangrijke bloedvaten. Als je een alvleeskliertumor wegsnijdt, moet je de resterende alvleesklier verbinden aan een nieuw stuk darm. Dat is een uitdagende operatie. Ook omdat de alvleesklier sterke verteringssappen maakt: als er lekkage ontstaat, gaan mensen door een hele zieke periode.”

Ik probeer de tumor beter zichtbaar te maken, zodat we deze voldoende kunnen weghalen.
 
Elke verbetering van deze zware ingreep is dus welkom. Mieog leert het chirurgische vak in het LUMC, waar de Bas Mulder Award van Alpe d’HuZes hem in staat stelt om te onderzoeken welke technieken tot betere vooruitzichten leiden. “Op dit moment wordt er te vaak door de tumor heen gesneden bij een operatie, waardoor er tumorcellen kunnen achterblijven. Ik probeer de tumor beter zichtbaar te maken, zodat we deze straks voldoende kunnen weghalen.”
 

De hele tumor zien

Daarbij heeft Mieog een aantal moderne technieken tot zijn beschikking: “Met een PET-MRI-scanner informeren we ons beter over de tumorlokalisering en waar de rand precies zit. Dat is verfijnder dan met de huidige CT-scans. Vervolgens willen we tijdens de operatie met 3D-echografie de bloedvoorziening en de ingroei van de tumor in het omgevende weefsel in beeld brengen. Daar is nog vrij weinig onderzoek naar gedaan. Maar ons voorwerk is zo veelbelovend dat we dat goed willen uitzoeken. We hebben daar hoge verwachtingen van en het is makkelijk in te zetten in de kliniek.” Beide technieken moeten uiteindelijk leiden tot een betere selectie van patiënten die in aanmerking komen voor operatieve verwijdering van de tumor.

Het is een groot voorrecht om de bij elkaar gefietste gelden in te mogen zetten voor kankeronderzoek.

De andere tak van zijn onderzoek richt zich op fluorescente beeldvormingstechniek. Mieog: “Ik ben de eerste promovendus in het LUMC op fluorescentiegebied, bij dr. Alex Vahrmeijer en prof. Cock van de Velde. Bij deze techniek spuit je een stof in die aan de tumorcel bindt. De stof is gemerkt met een fluorescente kleurstof die je met een camerasysteem zichtbaar maakt. Je ziet dan de tumor live en kunt alles wat licht geeft wegsnijden. Dat is het tumorweefsel. Ook zien we er leveruitzaaiingen mee.”
 
Het succes van het onderzoek meet Mieog af aan 2 uitkomsten: “We kijken in eerste instantie of de snijvlakken vaker tumorvrij zijn dan nu het geval is. Maar ook of de kwaliteit van leven toeneemt door effectievere tumorverwijdering en minder onnodige operaties. De verwachting is dat deze nieuwe aanpak uiteindelijk ook overlevingswinst voor de patiënt oplevert.”

Samen beelden maken

Beeldvormende technieken, waaronder innovatieve manieren om tumoren zichtbaar te maken, zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Mieog is dan ook niet de enige onderzoeker in Nederland die eraan werkt. Gelukkig wordt er ook veel samengewerkt. “Met het UMC Groningen doen we onderzoek naar de juiste kleurstoffen om tumorweefsel mee aan te kleuren. En we werken ook samen met het Erasmus MC in Rotterdam. Daar is nu een fluorescentiecamera naartoe voor gebruik bij colorectale levertumoren. Als ons onderzoek hier succesvol is, delen we onze kennis en kunde graag met andere centra.”

Alpe d’HuZes

Zijn Bas Mulder Award kreeg Mieog uitgereikt tijdens het jaarlijkse evenement Alpe d’HuZes. Dat maakte indruk. “Al die verhalen en de sfeer die daar hangt. Dat gaf een enorme extra motivatie. Je ziet waar die mensen het voor doen. Dan is het een groot voorrecht om de bij elkaar gefietste gelden in te mogen zetten voor het kankeronderzoek.”
 
Op de Alpe kwam Mieog in contact met een andere Bas Mulder Award-winnaar: Luuk Hawinkels, een collega uit het LUMC. “Zijn onderzoek naar uitzaaiingen is fundamenteler. Maar we kijken of we samen kunnen werken. Als je allebei de Bas Mulder Award hebt, is dat nog gaver. Soms zit je naar het buitenland te kijken, maar in Nederland gebeurt ook veel mooi onderzoek. En dan ook nog eens in hetzelfde ziekenhuis. We zijn nu met een paar ideeën bezig die we verder uitwerken. Dat vind ik hele mooie dingen.”

Select the Component and add.
Close

Dossier

​​Naam: dr. J.S.D. (Sven) Mieog
Instituut: LUMC
Vakgebied: oncologische chirurgie
Start project: 1 juli 2016
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: 629.928,- euro