Onderzoeker van de week: Judith Kroep

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Judith Kroep

​Ik zie een kinderwens graag in vervulling gaan.

Dr. Judith Kroep

Hormoontherapie en een kinderwens: gaat dat samen?

​Zo’n 80 procent van alle borstkankers is gevoelig voor hormonen. Daarom krijgen de meeste vrouwen die getroffen worden door borstkanker, na hun operatie een aanvullende behandeling met hormoontherapie, al dan niet voorafgegaan door chemotherapie. “Het punt is dat we die hormoontherapie minimaal 5 jaar willen geven, soms ook 10 jaar, om maximale zekerheid te krijgen dat de borstkanker niet terugkeert. Dat is een lange tijd. Te lang, als je al in de 30 bent en zwanger wilt worden.” Dat zegt Judith Kroep, als internist-oncoloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en gespecialiseerd in borstkanker.
 
Hormoontherapie duurt lang. Te lang, als je al in de 30 bent en zwanger wilt worden.
 
Als chemotherapie deel uitmaakt van de behandeling, zullen vrouwen een ivf-aanbod krijgen of de mogelijkheid eicellen of experimenteel eierstokken te laten invriezen voor later gebruik. Hormoontherapie gaat niet samen met een kinderwens, legt Kroep uit: “Deze middelen verlagen de hoeveelheid vrouwelijke hormonen en daarmee de kans om zwanger sowieso al tot bijna nul. Bovendien kunnen ze misvormingen veroorzaken bij de ongeboren vrucht.”
 

Tijdelijk stoppen

Wat nu als je in deze jaren van therapie toch zwanger wilt worden? “Wat we hier in het LUMC en elders al doen”, vertelt Kroep, “is dat we 2 jaar hormoontherapie geven, waarna we de behandeling tijdelijk onderbreken. Jonge vrouwen hebben juist door hun leeftijd vaak een wat hoger risicoprofiel, vandaar dat we in ieder geval 2 jaar willen behandelen. Daarna stoppen we maximaal 2 jaar met de medicatie. Na de eerste 3 maanden van de onderbreking, wanneer we zeker weten dat de medicijnen het lichaam uit zijn, kan de vrouw proberen zwanger te raken. Na de borstvoedingstijd gaan we dan verder met de hormoontherapie. Huidige inzichten leren dat een zwangerschap na borstkanker het risico op optreden van terugkeer van de borstkanker niet verhoogt, maar we weten het niet zeker. Daarom gaan we dat nu in een grote internationale studie in Nederland, gecoördineerd door de Borstkanker Onderzoek Groep  (BOOG), onderzoeken.”
 
We gaan kijken of tijdelijke onderbreking van hormonale behandeling, met als doel een zwangerschap mogelijk te maken, veilig is.
 

POSITIVE

Het internationale onderzoek heeft de naam POSITIVE meegekregen. Er zullen 500 vrouwen uit 12 landen aan meedoen. Voor Nederland gaat het naar verwachting om 60 vrouwen. “We gaan kijken of tijdelijke onderbreking van hormonale behandeling, met als doel een zwangerschap mogelijk te maken, veilig is. Tevens onderzoeken we verschillende kenmerken die te maken hebben met de borstkankerbiologie, vruchtbaarheid, zwangerschap, gezondheid van de pasgeborene, mogelijkheid tot borstvoeding en therapietrouw na de herstart van de hormoontherapie”, somt Kroep op. “Daarvoor nemen we onder andere periodiek bloed af en krijgen patiënten enkele malen een echo. We gaan deze vrouwen langdurig volgen: maximaal veertien jaar.
 

Kinderwens in vervulling

Kroep heeft een duidelijk weerwoord op criticasters die menen dat dit onderzoek geen overlevingswinst oplevert en (daardoor) minder noodzakelijk is: “Dit gaat echt om kwaliteit van leven”, meent ze. “Vergeet niet dat borstkanker veel voorkomt bij vrouwen, dus ook bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Deze studie gaat om een onbeantwoorde en duidelijke vraag waar, dat weet ik zeker, een duidelijk antwoord op zal komen. Voor de patiënte is het spannend om te stoppen, ook al is het tijdelijk. Dat begrijp ik goed. Het gaat echt om een gedeeld besluit tussen mij en mijn patiënte. Ik zie een kinderwens graag in vervulling gaan. Met de studieresultaten zal ik mensen beter kunnen informeren over dit belangrijke onderwerp op het gebied van kwaliteit van leven.”

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: dr. J.R. (Judith) Kroep
Instituut: LUMC
Vakgebied: Klinische oncologie
Start onderzoek: 1 juli 2016
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: € 124.700,-

Meedoen aan de studie?

​POSITIVE, de titel van het onderzoek, staat voor Pregnancy Outcome and Safety of Interrupting Therapy for women with endocrine responsIVE breast cancer. Meer informatie op de website Onderzoek bij kanker