Onderzoeker van de week: Alejandra Méndez Romero

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Alejandra Méndez Romero

​Ik vind dat patiënten moeten kunnen profiteren van nieuwe technieken.

Dr. Alejandra Méndez Romero

​Levertumoren bestralen is precisiewerk

Bij Alejandra Méndez Romero staat de patiënt centraal. Vanuit haar beroep als  radiotherapeut in het Erasmus MC in Rotterdam, probeert ze de patiëntenzorg te verbeteren. ‘Ik vind dat patiënten moeten kunnen profiteren van nieuwe technieken. Ik probeer iets aan de zorg toe te voegen door onderzoek te doen naar innovaties en nieuwe behandelingen.’

In het onderzoek van Méndez Romero staat ‘de patiënt’ voor mensen met een hepatocellulair carcinoom (HCC), oftewel leverkanker. Een levertumor betreft vaak een uitzaaiing van een tumor die ergens anders is ontstaan (meestal in het maagdarmstelsel), maar bij HCC ontstaat de kanker in de lever zelf. Zo’n primaire levertumor overkomt ruim 500 Nederlanders per jaar.

Stereotactische radiotherapie

Afhankelijk van de grootte, ligging van de tumor en conditie van de lever is voor een deel van de patiënten een operatie (wegsnijden of een volledige levertransplantatie) een optie, of worden tumorcellen weggebrand met een ingreep die ‘radiofrequentie ablatie’ heet. Het gaat hier om curatieve ingrepen, dat wil zeggen, de patiënt kan er door genezen.
 
Voor patiënten die niet meer kunnen genezen, bijvoorbeeld omdat de tumor al te groot is, geldt chemo-embolisatie momenteel als de standaardbehandeling. Dit is een behandeling waarbij een soort kogeltjes gevuld met chemo in de bloedbaan worden gebracht, die vervolgens de tumor te lijf te gaan. Deze behandeling is gericht op controle van de tumor: ervoor zorgen dat de tumor niet verder groeit of uitzaait. Nadelen van deze behandeling zijn de opname in het ziekenhuis en soms pijn na de ingreep.
 
We verwachten dat de bestraling een veilige therapie is met weinig complicaties en een hoge kans van succes. 

Met moderne bestralingstechnieken verwacht Méndez Romero een alternatief in huis te hebben die beter zou kunnen werken en minder belastend is voor de patiënt. Bij deze behandeling, ‘stereotactische radiotherapie’ genoemd, krijgt de patiënt vanuit verschillende hoeken tegelijk bestraling toegediend. De stralenbundels komen dan samen op de plek van de tumor, waar ze bij elkaar opgeteld voor een hoge dosis straling zorgen. Het gezonde weefsel om de tumor heen kan hierdoor maximaal worden gespaard.
 

Beter dan de standaardbehandeling? 

De behandeling klinkt niet alleen goed in theorie: ook in de praktijk zijn er al optimistische resultaten. De tumor valt goed onder controle te houden (blijft stabiel of wordt kleiner) en verdween in een enkel geval zelfs helemaal. Maar voor het definitieve oordeel dat deze behandeling écht beter is dan de standaardbehandeling met de ‘chemo-kogels’, moet de stereotactische radiotherapie zich eerst bewijzen in een wetenschappelijk onderzoek met een groot aantal patiënten.
 
Zo’n vergelijkend onderzoek voert Méndez Romero de komende jaren uit in Rotterdam, in samenwerking met andere Nederlandse en Europese academische ziekenhuizen. In totaal wil zij binnen 4 jaar 50 patiënten verzamelen om te bestralen en 50 patiënten die de standaardbehandeling krijgen. ‘We verwachten dat de bestraling een veilige therapie is met weinig complicaties, een hoge kans van succes en zorgt voor een goede kwaliteit van leven voor de patiënt. Maar we moeten dit wel eerst testen en bewijzen. Als dat lukt, is mijn doel dat deze therapie zowel in tumorcontrole als kwaliteit van leven iets moois kan betekenen voor patiënten.’

Select the Component and add.
Close

Dossier

Naam: dr. A. (Alejandra) Méndez Romero
Instituut: Erasmus MC Rotterdam
Vakgebied: Radiotherapeutische oncologie
Start onderzoek: 1 augustus 2015
Duur onderzoek: 4 jaar
Financiering KWF: 172.076,- euro