Zij maken toekomstige doorbraken mogelijk

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Zij maken toekomstige doorbraken mogelijk

Jouw donatie maakt het verschil

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo’n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Daarom zet KWF onverminderd in op wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen.
 
Honderden onderzoeken kunnen rekenen op de steun van KWF. In deze onderzoeken komt de gehele breedte van kankerbestrijding aan bod: van protonenbestraling tot immunotherapie, van longkanker tot tongkanker en van eerste idee naar concrete toepassing. Dat kunnen we doen dankzij de steun van onze donateurs. En dankzij de vele artsen en onderzoekers die elke dag opstaan om nieuwe doorbraken waar te maken.

 

 

Acht toponderzoekers aan het woord

 
Prof. Emile Voest werkt met zijn team aan een uniek project om bestaande precisiemedicijnen breder toe te passen: de DRUP-trial. In dit interview vertelt hij meer over dit veelbelovende initiatief. 

 

 


Door betere behandelingen is de overleving bij borstkanker hoog, maar er zijn ook bijwerkingen. Is het mogelijk om die bijwerkingen terug te dringen door te bewegen? Dat onderzoekt dr. Evelyn Monninkhof in de PAM-studie. 

 
Een revolutie in bestraling. De verwachtingen van prof. Jan Lagendijk zijn hoog als het gaat om de MR-Linac, een MRI-scanner en bestralingsapparaat ineen. Hier vertelt hij er meer over. 

 

 


Afweercellen in staat stellen om kanker aan te pakken. Dat is de gedachte achter immunotherapie. Voor veel tumorsoorten zijn mooie resultaten geboekt, bij borstkanker blijven de resultaten achter. Dr. Marleen Kok wil dit veranderen. Hier vertelt ze hoe. 


Sinds 2018 kent Nederland 3 centra voor protonenbestraling: een vorm van precisiebestraling met minder bijwerkingen. Prof. Mischa Hoogeman onderzoekt hoe de behandeling zo optimaal gegeven kan worden. In deze video vertelt hij meer over protonenbestraling.


Hyperthermie (verwarming van de tumor) versterkt de werking van bestraling en chemo. Maar hoe eigenlijk? Dat onderzoekt prof. Ronald Kanaar. In een interview vertelt hij er meer over.Ook immunotherapie kan de werking van bestraling en chemo verbeteren. Of is het andersom? Dr. Inge Verbrugge werkt aan een optimale combinatiebehandeling. Lees hier haar verhaal.
In ongeveer 5% van de gevallen van darmkanker ligt de oorzaak in het erfelijke Lynch-syndroom. Prof. Hein te Riele wil met zijn onderzoek bijdragen aan een betere behandeling van erfelijke darmkanker. Hier vertelt hij over zijn werk.

 


Select the Component and add.
Close

Help mensen met kanker

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. De kans is groot dat ook jij iemand kent. Help mee en steun kankeronderzoek, voor alle mensen die zijn geraakt door de ziekte.
Doneer online