Onderzoeker van de week: Boudewijn Braakhuis

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Boudewijn Braakhuis

​Wanneer we beter weten welke tumoren uitzaaiingen veroorzaken, kunnen we patiënten gerichter behandelen.

Dr. Boudewijn Braakhuis

Voorspellen van uitzaaiingen bij hoofd-halskanker

Per jaar krijgen bijna 3000 mensen hoofd-halskanker. Dit is een verzamelnaam voor kanker van de mondholte, neus(bij)holte, keelholte, lip, speekselklieren of strottenhoofd. Het is een agressieve vorm van kanker waar jaarlijks zo’n 850 mensen aan overlijden. Hoofd-halskanker komt de laatste jaren steeds vaker voor. Risicofactoren zijn roken, drinken en besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).

Bij hoofd-halskanker is het van groot belang om te kunnen vaststellen of er uitzaaiingen zijn naar de lymfklieren in de hals. Er is namelijk een duidelijk verschil te zien in de levensverwachting tussen patiënten met en zonder uitzaaiingen. Zijn er geen uitzaaiingen, dan is de prognose goed.  Is de ziekte uitgezaaid naar de halslymfklieren, dan is de prognose niet gunstig.

Als we beter kunnen voorspellen welke patiënten uitzaaiingen hebben, kunnen we het aantal onnodige halsklieroperaties terugbrengen. Zo behoeden we vele patiënten voor de nare gevolgen van de operatie.


Dr. Boudewijn Braakhuis, projectleider bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam, onderzoekt de genetische veranderingen in hoofd-halstumoren. “Tijdens de ontwikkeling van een tumor verandert het DNA voortdurend. Elke tumor in het hoofd-halsgebied is genetisch anders. Met ons onderzoek willen we dit ontrafelen. Welke genetische veranderingen hebben geleid tot het ontstaan van de hoofd-halstumor?  Het doel van het onderzoek is de genetische eigenschappen van  een grote groep tumoren in kaart te brengen en patronen te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van uitzaaiingen.

Momenteel worden vaak nog de lymfeklieren in de hals verwijderd, zonder dat van tevoren bekend is of er uitzaaiingen in deze lymfeklieren aanwezig zijn. Deze operatie is ingrijpend en heeft voor de patiënt nadelige gevolgen. Zo kan de patiënt geconfronteerd  worden met een verminderde beweeglijkheid van hals en schouder en met chronische pijn. Wanneer we beter weten welke tumoren uitzaaiingen veroorzaken en welke niet, kunnen we patiënten gerichter behandelen en in veel gevallen onnodige operatieschade voorkomen."

Met de genetische test die in het onderzoek gebruikt werd, is het beter mogelijk te voorspellen welke patiënt een uitzaaiing in de hals gaat krijgen. Het voorspellend vermogen van de test is echter (nog) niet zo goed dat het bij de individuele patiënt gebruikt kan worden om te beslissen hoe de behandeling eruit moet komen te zien. Er is wel een schat aan tumorgegevens verzameld die op dit moment verder geanalyseerd wordt. Het doel is om nieuwe kankergenen te identificeren die gebruikt kunnen worden om in de toekomst de diagnose en behandeling van hoofd-halskanker te verbeteren.

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: Dr. Boudewijn Braakhuis
Instituut: VU Medisch Centrum
Vakgebied: Tumorbiologie
Start onderzoek: 2009
Looptijd: 2 jaar
Financiering KWF: 148.600,- euro