Onderzoeker van de week: Inne Borel Rinkes

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Inne Borel Rinkes

​Ik ben chirurg, maar chirurgie zonder onderzoek is voor mij echt ondenkbaar.

Prof. dr. Inne Borel Rinkes

Zonder onderzoek geen vooruitgang

​Uit de opbrengst van de jaarlijkse campagne ‘Sta op tegen kanker’ financiert KWF Kankerbestrijding voor het eerst een internationaal Dream Team. In dit team doen toponderzoekers uit Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gezamenlijk onderzoek naar kanker. Met een nieuwe, baanbrekende technologie kunnen zij tumorweefsel van patiënten ‘op kweek zetten' en vrijwel ongelimiteerd testen welk geneesmiddel het beste werkt.

Meer informatie over het Dream Team

Een van de onderzoekers in het Dream Team is prof. dr. Inne Borel Rinkes. Naast zijn werk als praktiserend chirurg-oncoloog en hoogleraar aan het UMC Utrecht is hij ook al jarenlang actief op het gebied van (oncologisch) onderzoek. Borel Rinkes koos bewust voor een medische carrière in kankeronderzoek:

Na op jonge leeftijd 2 dierbare vrienden aan kanker te hebben verloren, was het voor mij wel duidelijk waar de focus op moest komen te liggen. Het kankeronderzoek paste mij perfect en dat is nog onverminderd zo.


Voorloper van het Dream Team-onderzoek

Enkele jaren geleden begon de onderzoeksgroep van prof. dr. Borel Rinkes al met het opkweken van menselijk tumorweefsel. Dit resulteerde in de eerste sferoid-kweken, dit zijn de tumorkweken die aan de basis hebben gestaan van de geoptimaliseerde organoid-kweken, waar het Dream Team mee werkt.
 
In het Dream Team werken onderzoekers van verschillende instanties en disciplines samen in één onderzoek. 'De kracht van een dergelijke samenwerking zit in het samenbrengen van twee werelden: clinici en fundamentele onderzoekers. Vragen  vanuit de praktijk (de kliniek) vinden zo beter en sneller hun weg naar het laboratorium. Andersom krijgen fundamentele onderzoekers (in het laboratorium) beter inzicht in de toepasbaarheid van hun vindingen in de kliniek'.
 

Schakel tussen laboratorium en kliniek

In het Dream Team is Borel Rinkes de schakel tussen de patiënten die meewerken aan het onderzoek en de onderzoekers in het laboratorium. Hij leidt het subteam dat verantwoordelijk is voor de contacten met patiënten, waaronder het afnemen van tumorweefsel waarmee ‘gekweekt’ gaat worden.
 
Met het onderzoek hoopt Borel Rinkes grote stappen voorwaarts te zetten en sneller en beter de kennis uit het laboratorium direct ten goede te laten komen aan de individuele patiënt. 'Het team heeft een uniek platform gecreëerd om in het laboratorium de optimale behandeling te testen voor individuele patiënten. Om dit te kunnen doen is het team opgebouwd uit mensen met een fenomenaal track record op het gebied van onderzoek naar kanker.'
 
Borel Rinkes kan het belang van wetenschappelijk onderzoek niet goed genoeg benadrukken: 'Geneeskunde, chirurgie, oncologie, het is een fantastisch vakgebied, maar zonder onderzoek geen innovatie, en zonder innovatie geen vooruitgang. Het verbeteren van diagnostiek en behandeling van kanker kan niet zonder onderzoek. Ik ben chirurg, maar chirurgie zonder onderzoek is voor mij echt ondenkbaar.'

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: prof. dr. Inne Borel Rinkes
Instituut: UMC Utrecht
Vakgebied: oncologische chirurgie
Start onderzoek: 2014
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: 6.000.000,- euro