Onderzoeker van de week: Arjan Bel

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Arjan Bel

​Bij dit onderzoek boeken we met bescheiden middelen echt snel resultaat.

Dr. Arjan Bel

Betere bestraling van alvleeskliertumoren

​Vergeleken met andere kankersoorten is de prognose voor mensen met alvleesklierkanker al jarenlang slecht. Het wegsnijden van een tumor op de alvleesklier is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Bestraling is een andere optie, maar vooralsnog niet altijd succesvol.

Dr. Arjan Bel van het AMC in Amsterdam onderzoekt manieren om de bestraling van tumoren in de alvleesklier te verbeteren. 'Een alvleeskliertumor is op een CT-scan moeilijk te zien. Dat maakt bestralen moeilijk. De kans bestaat dat je de tumor niet goed bestraalt, of dat je gezonde organen rondom de alvleesklier beschadigt. Vaak gaat het dan om darmen of de maag. 

Om de tumor goed in beeld te krijgen, hebben we gouddraadjes in de tumor geïmplanteerd. De gouddraadjes maken preciezere bestraling mogelijk.


Het gebruik van de gouddraadjes in de alvleeskliertumor is inmiddels uitgebreid getest en wordt in de praktijk gebruikt. De draadjes zijn ongeveer 4 mm lang en 0,25 mm dik en worden via een katheter via de maagwand aangebracht. Het verbeteren van de zichtbaarheid is een prachtige stap voorwaarts, maar het kan nog beter volgens dr. Bel:

Het probleem bij een bestraling is dat de organen bewegen. We gaan onderzoeken hoe we die beweging kunnen stilleggen. Bijvoorbeeld door patiënten de adem te laten inhouden tijdens de bestraling.


Dr. Bel denkt dat wanneer patiënten ongeveer 30 seconden hun adem inhouden, de kans op een succesvolle bestraling groter is. In januari 2014 begint hij zijn onderzoek op dit gebied en gaat hij dit testen met een aantal patiënten dat hieraan mee wil werken.

'Ik ben van oorsprong natuurkundige. Dan ben je veel bezig met onderzoek waar je wellicht op lange termijn iets aan hebt. Bij dit onderzoek boeken we met bescheiden middelen echt snel resultaat! Dat vind ik prachtig.'

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: Dr. Arjan Bel
Instituut: AMC Amsterdam
Vakgebied: Radiotherapie
Start onderzoek: 2012
Looptijd: 48 maanden
Financiering KWF: 553.300,= euro