Onderzoeker van de week: Kasper Rouschop

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Kasper Rouschop

​Er is nog weinig bekend over autofagie. We werken iedere dag aan nieuwe kennis en ontdekkingen. Dat spreekt mij erg aan.

Dr. Kasper Rouschop

Kankercellen de verstikkingsdood opleggen

​Tumoren groeien vaak erg snel. Hierdoor krijgen sommige kankercellen in de tumor te weinig zuurstof. Om dit zuurstofgebrek te overleven, passen sommige cellen zich aan: ze breken zichzelf deels af en recyclen het afgebroken materiaal. Dit verschijnsel wordt autofagie genoemd.

Het is bekend dat deze aangepaste cellen minder gevoelig zijn voor kankerbehandeling. Het vermoeden bestaat dat deze cellen ook een grote rol spelen bij het teruggroeien van een tumor. Het onderzoeksteam van dr. Kasper Rouschop, van de Universiteit Maastricht, onderzoekt wat er tijdens autofagie in een cel gebeurt. 

Autofagie is een bijzonder verschijnsel waar we nog erg weinig over weten. Samen met mijn team onderzoek ik hoe het werkt.


Kasper Rouschop vindt het erg belangrijk dat juist naar dit proces onderzoek wordt gedaan: 'We willen achterhalen waardoor autofagie wordt geactiveerd en wat er gebeurt tijdens het afbraakproces. Bijvoorbeeld hoe de cel bepaalt wat hij wel en niet afbreekt. Helaas overlijden nog steeds veel mensen aan kanker. En dat heeft deels te maken met dit soort cellen, die ervoor zorgen dat tumorweefsel bestand is tegen behandelingen. We hopen met ons onderzoek bij te dragen aan de ontwikkeling van betere behandelingen. De patiënt is altijd in mijn gedachte aanwezig.'


Een van de doelstellingen van dit onderzoek is om beter te kunnen voorspellen welke tumoren gevoelig zijn voor behandeling. Daarmee kunnen patiënten in de toekomst beter en op maat worden behandeld en kunnen mogelijk nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. 

Wanneer we het afbraakproces in de kankercellen kunnen remmen, of tegengaan, zou dat betekenen dat ze het zuurstofgebrek niet meer overleven en uiteindelijk doodgaan. Zo blijven er minder cellen over die bestand zijn tegen de behandeling.
 
Meer kennis over autofagie betekent uiteindelijk ook meer aanknopingspunten voor kankerbehandeling op maat. Rouschop: 'Wanneer we bijvoorbeeld weten dat een tumor zeer gevoelig is voor behandeling, kunnen patiënten met een minder zware (soort) therapie behandeld worden dan bij een niet-gevoelige tumor. Dat voorkomt onnodig zware behandeling en daarmee ook veel vervelende bijwerkingen.'

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: Dr. Kasper Rouschop
Instituut: Universiteit Maastricht
Vakgebied: Radiobiologie/biofarmacie
Start onderzoek: 2010
Looptijd: 48 maanden
Financiering KWF: € 472.700,=