Onderzoeker van de week: Annemarie Dingemans

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Annemarie Dingemans

​Ik wilde graag longarts worden. Vanuit dat beroep heb ik kennisgemaakt met longkanker. De uitdagingen en de nieuwe ontwikkelingen prikkelden mij om verder te gaan in onderzoek.

Dr. Anne-Marie Dingemans

​Verbeteren levensverwachting van longkankerpatiënten

Longkanker is de meest voorkomende oorzaak van kankersterfte. In Nederland krijgen jaarlijks ca. 12.000 mensen de diagnose longkanker. Ruim 60% van deze patiënten krijgt te maken met (ongewild) gewichtsverlies. Dit gaat helaas gepaard met een slechtere prognose en kwaliteit van leven. Dr. Anne-Marie Dingemans, longarts aan het Academisch Ziekenhuis Maastricht, onderzocht waardoor dit gewichtsverlies bij longkankerpatiënten wordt veroorzaakt. 

Als longarts heb ik altijd het idee gehad dat gewichtsverlies bij longkankerpatiënten werd ondergewaardeerd. Terwijl het juist een belangrijk en voor de patiënt herkenbaar onderdeel van de ziekte is. Bovendien wisten we er eigenlijk nog weinig van af en daarom vond ik het belangrijk om er onderzoek naar te doen.

Vroeger werd gedacht dat de oplossing voor patiënten met gewichtsverlies lag in hun voeding; ze moesten meer eten. Maar dit blijkt niet de oplossing te zijn bij patiënten met ongewild gewichtsverlies.

Dingemans: 'Dat komt omdat we niet precies weten hoe het werkt, wat het gewichtsverlies veroorzaakt. Wij hebben onderzocht welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen, wat er gebeurt in het lichaam van de patiënt. Gewichtsverlies bij kankerpatiënten kenmerkt zich door verminderde spiermassa. Daarom namen we bij verschillende longkankerpatiënten en gezonde proefpersonen een stukje spierweefsel uit het bovenbeen af dat we in het laboratorium testten op allerlei factoren. Wat we hebben gevonden is dat bij mensen met veel gewichtsverlies één eiwit in de spieren duidelijk verhoogd is, het zogenaamde NF-κB. Dit eiwit wordt in verband gebracht met spiermassaverlies. Bijzonder is dat dit ook al gezien werd bij patiënten met nog maar weinig gewichtsverlies.'

Aan het onderzoek werkten patiënten in een vergevorderd ziektestadium mee. 'Deze mensen deden niet voor henzelf mee, maar voor de generaties na hen. Dat is iets bijzonders, waar ik veel bewondering voor heb. Het maakt de contacten met patiënten erg intens en dat spreekt me aan. Ik wil graag het beste voor de patiënt. Daarom is de combinatie met onderzoek zo mooi.'

Het onderzoek van dr. Dingemans is inmiddels afgerond. De volgende stap is om de uitkomsten te vertalen naar het voorkomen of behandelen van het gewichtsverlies. Er zijn inmiddels geneesmiddelen die het eiwit NF-κB kunnen remmen.

Deze bevinding zal de kanker zelf helaas niet genezen, maar wel zorgen voor een betere levensverwachting en betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: dr. Anne-Marie Dingemans
Instituut: Academisch Ziekenhuis Maastricht
Vakgebied: Longziekten
Start onderzoek: 2007
Looptijd: 24 maanden
Financiering KWF: €192.600