Onderzoeker van de week: Ritse Mann

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Ritse Mann

​Dit kun je in principe doen onder lokale verdoving op de echokamer.

Dr. Ritse Mann

Kleine borsttumoren verwijderen zonder grote operatie

Bij de meeste tumortypen komt de diagnose kanker tot stand door het nemen van een biopt. De arts neemt dan met een naald een klein ‘hapje’ uit het afwijkende weefsel. De patholoog onderzoekt of dat biopt kwaadaardige cellen bevat. Onderzoeker van de week dr. Ritse Mann (Radboudumc) bestudeert of je niet gewoon de hele tumor kunt verwijderen op een vergelijkbare wijze als het nemen van een biopt.
 

Een grote(re) hap

De radioloog legt uit hoe de techniek werkt. “De techniek heet BLES, dat staat voor Breast Lesion Excision System. Wat we met BLES feitelijk doen, is een wat dikkere naald nemen dan bij een biopt. Die dikkere naald neemt dan niet een hapje weefsel uit de afwijking, maar haalt gewoon de hele afwijking eruit. Voor het stellen van een diagnose zou dat een beetje lomp zijn: dan heb je genoeg aan een klein hapje en hoef je niet zóveel in één keer weg te halen. Maar op het moment dat duidelijk is dat het kanker is, is het een ander verhaal. Dan moet het er gewoon uit. En bij kleine tumoren denken we dat het op deze manier kan.”
 
Als dit werkt, wordt dit de toekomst, daar ben ik heilig van overtuigd.
 
Momenteel gebeurt het wegsnijden van een tumor nog op de operatiekamer, door een chirurg. “Die probeert de tumor er zo goed mogelijk uit te snijden. In den blinde, want hij ziet niet wat hij doet, hij kan het alleen voelen. Met het systeem dat wij testen kunnen we het met een echo echt zien. Er komt een korfje uit de naald, met een dun draadje waarmee we de afwijking los snijden van het omringende weefsel. We vangen het materiaal op in het korfje en trekken het in z’n geheel naar buiten.”
 
BLES zou het verwijderen van kleine borsttumoren een stuk makkelijker maken, zegt Mann: “Dit kun je in principe doen onder lokale verdoving op de echokamer. Er hoeft geen officiële operatie meer aan te pas te komen. Je kunt de tumor echt letterlijk vandaag detecteren en morgen eruit halen op de echo. De procedure kost twintig minuten. Het is alleen wel typisch voor kleine tumoren. De naalden die op de markt zijn hebben een maximale diameter van twee centimeter. Maar in de toekomst komen wellicht ook dikkere naalden beschikbaar.”
 

Bewijzen dat het werkt

In dit onderzoek moet BLES bewijzen dat het mogelijk is om de tumor in z’n geheel te verwijderen. Allereerst moet blijken of het tumorweefsel duidelijk zichtbaar is met de echo. Dan haalt Mann met de naald het tumorweefsel weg. Vervolgens komt er, in studieverband, nog wel een chirurg aan te pas die de snijranden van de ontstane holte wegsnijdt. Aan de snijranden kan dan worden afgelezen of er nog tumormateriaal aanwezig was. Als dat niet zo is, is de tumor écht compleet verwijderd.
 
“Als dit werkt, wordt dit de toekomst, daar ben ik heilig van overtuigd”, zegt Mann. Hij hoopt deze maand (juni 2017) zijn eerste patiënt te behandelen. “We werken samen met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis hier in Nijmegen. Zodra al  het papierwerk rond is kunnen we beginnen!”

Select the Component and add.
Close

Dossier

Naam: dr. R.M. (Ritse) Mann
Instituut: Radboudumc
Vakgebied: radiologie
Start onderzoek: juni 2017
Looptijd: 3 jaar
Financiering KWF: € 306.400,-