Onderzoeker van de week: Rien Moerland

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Rien Moerland

We ​hebben er vertrouwen in dat de techniek snel in gebruik kan worden genomen.

Dr. ir. Rien Moerland

Eerste tests ‘MRI-robot’ veelbelovend

Dr. ir. Rien Moerland ontwikkelde een robot die tijdens een MRI-scan zeer nauwkeurig een radioactieve bron kan inbrengen in de prostaat. Hierdoor kunnen patiënten nog doeltreffender bestraald worden.

 
Inmiddels is de robot getest op een aantal prostaatkankerpatiënten. Een veelbelovende test, zo bleek. De robot doet zijn werk goed. Het unieke apparaat gebruikt een speciaal tikmechanisme om de naalden in te brengen. Dit ‘hameren’ voorkomt weefselvervorming en is minder pijnlijk. Uit de praktijktesten bleek dat iets meer kracht nodig is bij het inbrengen van de naalden. Op die manier wordt voorkomen dat het weefsel waarin wordt geprikt, met de naalden meebeweegt en de naalden uiteindelijk niet op exact de beoogde plek terecht komen.
 

Bekijk een animatie van het prototype (N.B. het uiteindelijke product zal afwijken van deze onderzoeksversie):

 
Rien Moerland: 'Ik werk met een zeer enthousiast en gemotiveerd team. Je weet van tevoren dat uit de praktijktesten eigenlijk altijd wel een verbeterpunt komt. Dat is ook de reden dat we die testen uitvoeren. We hebben met het team hard gewerkt aan de optimalisering van het apparaat en hebben er vertrouwen in dat de techniek snel in gebruik genomen kan worden.' De verbeterde robot zal nog dit jaar getest worden.
Als de resultaten van de nieuwe test goed zijn, is de volgende stap het in gebruik nemen van de robot bij de behandeling van mensen met prostaatkanker. In eerste instantie zal dit gebeuren bij mensen met een kleine tumor, waarbij het nodig is heel gericht te behandelen.

Oorspronkelijk zou de robot radioactieve 'zaadjes' injecteren, die achterblijven in het lichaam. Dankzij nieuwe ontwikkelingen is dit niet meer nodig. De robot kan nu een tijdelijke stralingsbron inbrengen. Deze bron is heel klein en geeft zeer gericht een hoge stralingsdosis af. De behandeling duurt slechts 5 tot 10 minuten, waarna de stralingsbron weer wordt verwijderd.

Moerland: 'Het voordeel van deze behandeltechniek is dat we heel gericht inwendige straling kunnen toepassen, zonder dat iets in het lichaam van de patiënt achterblijft en ander weefsel wordt aangetast. Dat betekent ook minder vervelende bijwerkingen voor de patiënt.'

Deze nieuwe techniek past in de huidige ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van prostaatkanker. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar behandelwijzes waarmee gericht alleen de tumor bestraald kan worden en niet de gehele prostaat.

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: Dr. ir. M.A. (Rien) Moerland
Instituut: UMC Utrecht
Vakgebied: Radiotherapie
Start onderzoek: 2006
Einde onderzoek (binnen KWF-financiering): 2011
Financiering KWF: 307.680 euro