Onderzoeker van de week: Olga Husson

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Olga Husson

​'Ik hoorde in interviews dat er heel veel speelt in deze groep.'

Dr. Olga Husson

Kanker in de bloei van je leven

Tussen ruwweg je 18e en 35e levensjaar kom je voor een aantal grote mijlpalen te staan, zoals de  afronding van een opleiding, een baan en natuurlijk relaties en kinderen. Stuk voor stuk processen die onder hoogspanning komen te staan als daar de diagnose kanker overheen komt. Dit overkomt elk jaar 2700 ‘AYA’s’ (adolescent young adults). In de zorg wordt nog weinig rekening gehouden met specifieke problemen waar deze AYA’s tegenaan lopen, maar als het aan onderzoeker van de week Olga Husson ligt komt daar snel verandering in.
 
Dankzij een  KWF-fellowship (een persoonsgebonden beurs) kan Husson 4 jaar lang onderzoek doen naar de zorgbehoeften die AYA’s met kanker hebben. Een voorbeeld? “Het krijgen van kinderen speelt een grote rol bij AYA’s, maar daar wordt niet altijd rekening mee gehouden. Als je chemotherapie krijgt, kan je na een doorverwijzing naar de gynaecoloog ei- of zaadcellen in laten vriezen. Een stap die nu nog te vaak wordt overgeslagen. Dan gaan ze het behandeltraject in en dan wordt ineens gedacht ‘o ja, er is ook nog een kinderwens’”, weet Husson.
 
Voor medisch personeel en de jonge patiënten zelf is het dus belangrijk om in kaart te brengen welke mogelijke problemen op de loer liggen. Husson: “Net als andere kankerpatiënten gaan AYA’s vaak na de diagnose vol in de overlevingsmodus. Alleen het overleven van de ziekte telt, terwijl er bij deze groep een hele hoop aspecten zijn waar je vóór de behandeling start toch wel rekening mee moet houden, of in ieder geval mensen over moet informeren. En dat gebeurt in veel gevallen nog niet op de juiste manier.”
 
Ik wil met mijn onderzoek aantonen dat er behoeften leven bij deze groep waar aparte ondersteuning voor nodig is en dat deze behoeften beter worden vervuld als er specifieke zorg voorhanden is.

De AYA-poli

Vanuit het Radboudumc in Nijmegen onderzoekt Husson hoe ze de positie van AYA’s in de Nederlandse kankerzorg kan verbeteren. Dat ze haar onderzoek juist vanuit dit ziekenhuis doet is niet zo vreemd, aangezien het Radboudumc in 2009 het eerste ziekenhuis was met een speciale ‘AYA-poli’: een multidisciplinair team van zorgverleners (bijv. een psycholoog, verpleegkundige, maatschappelijk werker), specifiek voor deze leeftijdsgroep. Eind 2015 opende de tweede AYA-poli haar deuren, in het UMC Utrecht.
 
Als resultaat van haar onderzoek zou Husson graag zien dat er op meerdere plekken dergelijke poli’s worden geopend. “Ik spreek veel patiënten, sluit aan bij de overleggen op de AYA-poli, doe zowel onderzoek door middel van vragenlijsten als interviews; je hoort gewoon dat er heel veel speelt binnen deze groep. Ik wil met mijn onderzoek aantonen dat er behoeften leven bij deze groep waar aparte ondersteuning voor nodig is en dat deze behoeften beter worden vervuld als er specifieke zorg voorhanden is. Als er op meerdere plekken AYA-poli’s komen, hoeven ze niet zo ver te reizen om hun leeftijdsspecifieke vragen beantwoord te krijgen.” 
 

Kennis uit het buitenland

Husson is blij met het KWF-fellowship, een financieringsvorm die haar in staat stelt met een hoge mate van vrijheid onderzoek te doen. “In een fellowship kan je heel breed onderzoek doen. Meerdere kleine pilot-onderzoeken, in plaats van één groot onderzoek. Zo ben ik nu een landelijke studie aan het opzetten om met vragenlijsten psychosociale en fysieke problemen binnen een grote populatie in kaart brengen. Maar ik doe ook kwalitatief onderzoek, waarbij je echt met de patiënt in gesprek gaat. Daarnaast kan ik dankzij dit fellowship buitenlandervaring opdoen. Zo ga ik in de zomer naar Amerikaanse professor Bradley Zebrack, de goeroe op het gebied van AYA-onderzoek. Ook ga ik naar Australië: daar zijn ze veel verder met zorginterventies gericht op AYA’s. Die kennis neem ik terug naar Nederland. Dan hoef ik niet opnieuw het wiel uit te vinden.”
 
Husson valt zelf ook nog binnen de AYA-leeftijdscategorie en hoeft dus niet diep te graven naar haar motivatie om dit onderzoek te doen. “Ik vind onderzoek doen heel leuk: een onderzoek opzetten, data analyseren en het schrijven van wetenschappelijke papers… Daarnaast heb ik tot nu toe veel contact gehad met patiënten en het is heel inspirerend om vanuit hun verhalen mijn onderzoek vorm te geven. Het is een fijn idee dat je met iets bezig bent dat patiënten kan helpen.”

Select the Component and add.
Close

Dossier

Naam: Dr. O. (Olga) Husson
Instituut: Radboudumc
Vakgebied: medische & klinische psychologie
Start project: 1 september 2015
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: 357.600,- euro