Onderzoeker van de week: Marianna Kruithof-de Julio

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Marianna Kruithof-de Julio

​De principes die we leren uit onderzoek naar prostaatkanker kunnen we toepassen in onderzoek naar andere tumorsoorten.

Dr. Marianna Kruithof-de Julio

Voorkomen dat prostaatkanker uitzaait

Jaarlijks krijgen zo’n 10.000 mannen in Nederland te horen dat ze prostaatkanker hebben. Hun vooruitzichten zijn afhankelijk van het type tumor. Er zijn tumoren die goed met hormoontherapie onderdrukt kunnen worden. Maar er zijn ook tumoren die eerst goed reageren op hormoontherapie, maar daarna alsnog uitzaaien, vooral naar de botten. Voor deze groep patiënten, zo’n 30% van de prostaatkankerpatiënten, is genezing dan niet meer mogelijk.
 
Onderzoeker Marianna Kruithof-de Julio probeert door haar onderzoek te begrijpen wat er misgaat in deze agressieve tumoren. In het LUMC bestudeert ze een speciaal eiwit, dat cripto heet. “Cripto speelt ook een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van een embryo, bijvoorbeeld bij de aanleg van het hart en bloedvaten. Daarna wordt het eiwit uitgeschakeld. In een gezonde volwassene vind je geen cripto. Maar in ziek weefsel, zoals de uitzaaiende variant van prostaatkanker, wel. Als er cripto in je bloed zit, is dat altijd ‘bad news’.”
 
Als we de ziekte echt willen genezen, zullen we nog slimmer dan de ziekte moeten zijn.

Met een serie experimenten wil de onderzoeker proberen te achterhalen of het mogelijk is om dit cripto-eiwit te verstoren en zo te voorkomen dat de tumor uitzaait. “Als we weten hoe cripto functioneert, kunnen we hopelijk ook een manier vinden om het onder controle te krijgen. In muizen zijn we al een heel eind: we hebben bewezen dat we in deze dieren uitgezaaide prostaatkanker kunnen verminderen met een middel dat cripto remt.”
 
Die stap hoopt ze op den duur ook bij mensen te kunnen maken. Dat zal in dit onderzoek, dat 4 jaar duurt, nog niet lukken: er moet eerst nog onderzoek met humaan weefsel worden gedaan. “We hebben verschillende modellen waarop we kunnen testen. Bijvoorbeeld een ‘ex vivo kamer’, waarin we plakjes tumor enkele weken levend kunnen houden. Daar kunnen we dan cripto-remmers op testen. Zo komen we straks richting een behandeling op maat voor elke patiënt.”
 

Een veelzijdig eiwit

Dr. Kruithof-de Julio ziet veel toepassingsmogelijkheden voor het bijzondere eiwitje. “Cripto heeft enorme potentie, omdat het zo specifiek is voor kankerweefsel. We zouden het bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor radio-labeling. Dan spuit je een fluorescerend middel in bij de patiënt. Op die manier kunnen we dan hele kleine lymfkliermetastasen zichtbaar maken, nog voordat die verder uitzaaien. Het is enorm veelzijdig. En door de financiering van KWF kunnen we een stevige basis leggen in cripto-onderzoek, waarmee we verder kunnen bouwen”.
 
Het zou ook heel goed kunnen dat niet alleen patiënten met prostaatkanker gebaat zijn bij haar onderzoek. “Cripto zien we ook terug bij andere tumoren: in de blaas, borst, darm en alvleesklier. En ik doe zelf hiernaast onderzoek naar cripto in hepatocellulair carcinoom, in de lever. De principes die we leren uit onderzoek naar prostaatkanker kunnen we toepassen in onderzoek naar andere tumorsoorten.”
 
Marianna Kruithof-de Julio noemt kanker tot slot, helaas, een heel slimme ziekte. "Kankercellen zijn in staat om van begin af aan allerlei tegenslagen in het lichaam te overleven, zich vervolgens een tijdje koest te houden, en dan door externe signalen weer heel actief te worden. Dat is een interessant proces. Als we de ziekte echt willen genezen, zullen we nog slimmer dan de ziekte moeten zijn."

Select the Component and add.
Close

Dossier

Naam: dr. M. (Marianna) Kruithof-de Julio
Instituut: LUMC
Vakgebied: Moleculaire celbiologie
Start project: 1 oktober 2015
Looptijd: 4 jaar
Financiering KWF: 572.500,- euro

Prostaatkanker

Meer informatie over prostaatkanker en behandeling vind je in de bibliotheek van kanker.nl
Naar kanker.nl