Onderzoeker van de week: Liesbeth de Vries

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Liesbeth de Vries

​Je kunt zoiets alleen doen als er geld is. Dit is mogelijk gemaakt door het Alpe d’HuZes/KWF-fonds.

Prof. dr. Liesbeth de Vries

Behandeling op maat m.b.v. moleculaire beeldvorming

Het selecteren van de juiste behandelmethode voor de juiste kankerpatiënt is een enorme uitdaging. Zulke ‘gepersonaliseerde’ behandeling is niet alleen effectiever, maar op termijn ook kostenbesparender. Daarnaast is het natuurlijk ook voor een patiënt erg prettig om geen behandelingen te ondergaan die achteraf onvoldoende blijken te werken. Prof. dr. Liesbeth de Vries geeft leiding aan een groot onderzoeksproject waaraan 3 centra (UMC Groningen, VUmc Amsterdam en Radboudumc Nijmegen) deelnemen. Het onderzoek is een van de vele mooie bestemmingen van de opbrengsten van Alpe d'HuZes.
Dit is echt uniek in de wereld. In het buitenland wordt met jaloezie gekeken naar onze bundeling van kennis en disciplines.
Met ‘traditionele’ scans zoals CT en MRI kan de anatomische structuur van tumoren zichtbaar worden gemaakt. Het project van prof. dr. De Vries gaat nog een stapje verder en bestudeert de waarde van moleculaire beeldvorming. Hierbij worden speurdoses radioactieve stoffen (tracers) toegediend die door de kankercellen worden opgenomen. De straling die de tracers vanuit de tumor uitzenden, kan vervolgens in beeld worden gebracht met geavanceerde scanapparatuur. Hierdoor ontstaat een heel precies beeld van de tumor en zijn eigenschappen. Met de ene tracer kan bijvoorbeeld de doorbloeding worden gemeten en met de andere het energieverbruik. Hoe completer het inzicht in al die eigenschapen, hoe beter de juiste therapie en dosering kunnen worden bepaald.
 

Multidisciplinair 

Bij dit project zijn veel verschillende disciplines betrokken, van een patholoog en een medisch oncoloog tot een farmaceut, natuurkundige en apotheker. In totaal gaat het om zo’n veertig mensen.
 
Dr. de Vries: ‘Het is een grote uitdaging om met zoveel verschillende experts op verschillende locaties samen te werken. Dit is echt uniek in de wereld. We gaan voor het beste resultaat.’
 
De wetenschappers en artsen komen op gezette tijden fysiek bij elkaar, maar overleggen ook tijdens telefonische vergaderingen en videoconferenties. Door de resultaten gemeenschappelijk in een beschermde omgeving op te slaan, kan de verkregen informatie snel worden uitgewisseld. 
Ik zie bij iedereen een enorme toewijding. Dat is echt geweldig. Je kunt zoiets alleen doen als er geld is. Dit is mogelijk gemaakt door het Alpe d’HuZes/KWF-fonds.

Behandelresultaat voorspellen

In het onderzoek van het UMCG, VUmc en Radboudumc wordt gekeken welke tracers het beste resultaat opleveren bij patiënten met borstkanker, niercelkanker en darmkanker. Een van de doelstellingen is om in een vroeg stadium te kunnen vaststellen of een behandeling aanslaat. Op die manier kunnen gerichtere therapiekeuzes worden gemaakt en kan een mogelijke ineffectieve behandeling worden voorkomen. 
Ik hoop echt dat we met ons onderzoek een structurele bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de behandeling van kankerpatiënten.

Toekomst

Prof. de Vries hoopt met deze gebundelde studie de gepersonaliseerde behandeling dichterbij te brengen, maar erkent dat de weg nog lang is: 'Het blijkt steeds duidelijker dat de tumoreigenschappen binnen een en dezelfde patiënt kunnen variëren. Voor die veranderingen zijn nog niet altijd specifieke medicijnen. Dat maakt dat behandeling op maat nog lang niet altijd mogelijk is. Toch boeken we vooruitgang met dit team. In het buitenland wordt met jaloezie gekeken naar onze bundeling van kennis en disciplines. Ik loop al heel wat jaartjes mee in het onderzoek naar de bestrijding van kanker en dit soort onderzoek is echt de toekomst.’

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: prof. dr. E.G.E. (Liesbeth) de Vries
Instituut: UMC Groningen
Vakgebied: medische oncologie
Start onderzoek: 1 juli 2013
Looptijd: 5 jaar
Financiering KWF: 5,5 miljoen euro

Alpe d'HuZes-project

​Het onderzoek van prof. De Vries is één van de grootste projecten die dankzij Alpe d'HuZes gerealiseerd konden worden.