Onderzoeker van de week: Alex Vahrmeijer

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Onderzoeker van de week: Alex Vahrmeijer
Kleurrijk opereren

​De techniek die we nu ontwikkelen is straks direct toepasbaar in de operatiekamer.

Dr. Alex Vahrmeijer

Kleurrijk opereren is de toekomst

UPDATE: Binnen studieverband zijn inmiddels ruim 700 patiënten behandeld met behulp van onderstaande fluorescentietechniek. Aangetoond werd dat gynaecologen 29% meer tumorweefsel verwijderden doordat de kankercellen beter zichtbaar zijn. Ook levertumoren werden nauwkeuriger verwijderd. Bovendien werd bij 13% van de patiënten extra tumoren gevonden dankzij de nieuwe techniek. De resultaten zijn o.a. gepubliceerd in Surgical Endoscopy. ​
 
Een van de belangrijkste doelen van de kankerchirurgie is het volledig verwijderen van kwaadaardige gezwellen. Dit lukt niet altijd. Bijvoorbeeld omdat niet al het tumorweefsel zichtbaar is. Bovendien is het soms moeilijk om tijdens een operatie gezond weefsel niet te beschadigen. Dr. Alexander Vahrmeijer, chirurg aan het Leids Universitair Medisch Centrum, onderzoekt manieren om de tumoren tijdens de operatie in beeld te brengen.  
We proberen met contrastmiddelen en geavanceerde camera’s de tumor letterlijk in beeld te brengen.

We voegen een contrastkleur toe aan eiwitten en laten die binden aan verschillende tumorcellen. Met speciale camera’s lichten de tumoren dan op. Dat maakt het in de toekomst mogelijk om heel precies te opereren. Bovendien verkleint het de kans dat na een operatie blijkt dat niet alles weg is.'

Het onderzoeksteam van dr. Vahrmeijer boekt enorme vooruitgang en krijgt belangstelling uit de hele wereld. Met name op het gebied van uitzaaiingen van dikkedarmkanker in de lever behaalden ze goede resultaten.

'We hebben in het laboratorium studies gedaan om tumorspecifieke stoffen te ontdekken. We slagen er steeds beter in om alles een kleur te geven. Ik hoop dat we over een jaar of 5 steeds kleurrijker opereren. Daarmee bedoel ik dat je als chirurg nog preciezer in kleur kunt zien waar je snijdt.

Doordat verschillend weefsel verschillende kleuren krijgt, kun je ook zien waar je niet wilt snijden. Bijvoorbeeld in een zenuwbaan.

Als chirurg vind ik opereren interessant. Daarbij wil je het natuurlijk zo goed mogelijk doen. De techniek die we nu ontwikkelen, is straks direct toepasbaar in de operatiekamer. Dit motiveert mij om hiermee door te gaan. Het onderzoek staat echt dicht bij de patiënt.'

In de komende jaren wordt geprobeerd om nog meer tumorsoorten letterlijk op camera vast te leggen met fluorescerende stoffen.
 

Dit onderzoeksproject maakt deel uit van de KWF-campagne 'Geef mij tijd', waarin we laten zien waarom tijd zo belangrijk is. En dat je met een donatie aan KWF een patiënt meer tijd kunt geven. Lees hier meer over deze campagne en bekijk de video. 

 

Select the Component and add.
Close

Dossier

​Naam: dr. Alex Vahrmeijer
Instituut: LUMC
Vakgebied: Heelkunde
Start onderzoek: 2011
Looptijd: 6 jaar
Financiering KWF: €799.902,=