Nanogeneeskunde

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Nanogeneeskunde

 

Nanogeneeskunde: kleine deeltjes, grootse daden

Binnen nanogeneeskunde draait het om de toepassing van nanotechnologie voor de patiënt. ‘Nano’ is afgeleid van het Griekse woord nanos, dat ‘dwerg’ betekent. Dat is nog groot uitgedrukt, want een nanometer is grofweg 80.000 keer zo klein als de dikte van een menselijke haar!
 
Hoewel nanodeeltjes dus klein zijn, zijn de ontwikkelingen in de nanogeneeskunde groot. Ook in de diagnose en behandeling van kanker. Daarom heeft
NanoNextNL de handen ineengeslagen met KWF en NWO-domein TTW (voorheen STW) om een miniconferentie over nanogeneeskunde te organiseren op Nano World Cancer Day (2 februari 2017).

Deze conferentie bracht vooraanstaande onderzoekers en bedrijven bij elkaar om het publiek te informeren over de mogelijkheden van nanotechnologie, om kennis en ervaringen te delen en om mensen met elkaar te verbinden om verder onderzoek in de nanogeneeskunde te stimuleren.
 

Van inwendige bestraling tot precisiemedicijnen

Diverse sprekers lieten voorbeelden en toepassingen van nanogeneeskunde zien. Daarbij kwamen ook een aantal veelbelovende onderzoeksprojecten aan bod die KWF samen met NWO-domein TTW financiert.
 
Dr. Joost Pouw (Universiteit Twente) onderzoekt de inzet van magnetische nanodeeltjes om te bepalen of een tumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren. Momenteel worden radioactieve deeltjes ingezet om te bepalen welke lymfeklieren tumorcellen bevatten. Dat maakt het mogelijk om heel specifiek de juiste lymfeklieren met kwaadaardige cellen te verwijderen, waar vroeger álle lymfeklieren eruit moesten. Nadeel van de radioactieve deeltjes is dat ze niet altijd en overal beschikbaar zijn. Dit onderzoek moet uitwijzen of de magnetische nanodeeltjes een goed alternatief bieden.
 
Dr. Gabri van der Pluijm richt zich op de inzet van nanotechnologie om medicatie op de juiste plek te krijgen. Het gaat in dit geval om een medicijn dat prostaatkankercellen aanvalt, waardoor de tumor minder snel uitzaait. Dit medicijn wordt verpakt in nanodeeltjes (liposomen) en hoopt zich precies op waar het moet zijn: in de tumor. De onderzoekers starten binnenkort een klinische studie met deze methode, mede dankzij financiering van NanoNextNL.
 
Drs. Sander Poelert werkt voor Quirem Medical BV. Dit bedrijf is ontstaan na jarenlang (mede door KWF en STW mogelijk gemaakt) onderzoek in het
UMC Utrecht naar de ontwikkeling van minuscule radioactieve bolletjes. Deze bolletjes kunnen levertumoren van binnenuit bestralen. Voordeel voor de patiënt is dat ze door deze inwendige bestraling niet dagelijks terug hoeven naar het ziekenhuis voor bestralingen. Door het verkrijgen van het CE-keurmerk zijn de ‘microspheres’ inmiddels beschikbaar voor patiënten in heel Europa.
 
De laatste spreker, dr. Pieter Gaillard (2-BBB Medicines BV), sprak over nanotechnologie die nieuwe kansen biedt bij ongeneeslijke hersenkanker. Veel medicijnen kunnen de hersenen niet bereiken vanwege de bloed-hersenbarrière. Door de medicijnen te verpakken in nanodeeltjes kunnen ze tóch worden opgenomen. De eerste studies in zo’n 100 patiënten laten bemoedigende resultaten zien.
 
In de wekelijkse online rubriek De Onderzoeker van de Week besteedt KWF de komende tijd meer aandacht aan deze – en andere – unieke projecten.

Select the Component and add.
Close