Terugkeer van kanker in de blaas voorkomen

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Terugkeer van kanker in de blaas voorkomen

​Een blaasspoeling brengt de kans op terugkeer van de tumor flink omlaag.

Dr. Joost Boormans

Het Elfstedenzwemtochtonderzoek van Joost Boormans

Als uroloog in het Erasmus MC is dr. Joost Boormans gespecialiseerd in de behandeling van tumoren van de urinewegen. Al blijft het in zijn geval niet alleen bij behandelen: “Ik probeer ook veel tijd aan wetenschappelijk onderzoek te besteden, om de behandelingen beter te maken.” De combinatie van patiëntenzorg en onderzoek bezorgt Boormans een volle agenda. “Het is wel een spanningsveld, ja. Kijk, de patiënt gaat altijd voor. Maar ik probeer mijn onderzoekstijd wel te beschermen. Want door mijn werk als dokter en wetenschapper weet ik goed waar de behoeftes liggen. Zowel bij de patiënt als aan de researchkant.”
 

Kankercellen op drift

In dit project focust Boormans zich op patiënten met een tumor in de binnenste bekleding van de nier & urineleider. “Wanneer we bij deze groep patiënten de tumor wegsnijden door nier en urineleider weg te nemen, zien we dat bij de helft na 2 jaar de tumor terugkeert in de blaas. Hoe dat precies komt, weten we niet exact. We denken dat tumorcellen loslaten uit het bovenste deel van de urinewegen en zich weten te nestelen in de blaas.”
 
Daar is een oplossing voor bedacht, maar daaraan kleeft een nadeel. “Een blaasspoeling met chemo ná de operatie brengt de kans op terugkeer van de tumor flink omlaag. Alleen zie ik in de praktijk dat veel collega’s die spoeling niet aandurven. Na het verwijderen van de urineleider zit er namelijk een flinke wond op de blaas. Mocht er dan bij de spoeling per ongeluk chemo buiten de blaas lekken, dan kan dat problemen geven. De blaas kan zo’n spoeling prima aan, maar omliggende organen niet, waardoor de patiënt klachten krijgt.”
 

Vooraf spoelen

Boormans zette een enquête uit onder collega-urologen, waaruit bleek dat slechts 15-20% de blaasspoeling daadwerkelijk uitvoert. “Dus is er sprake van onderbehandeling. Daarop dachten wij: wat nou als je die spoeling direct voorafgaand aan de operatie uitvoert? Dan pak je óók de rondzwemmende tumorcellen in de blaas én de blaas is op dat moment nog intact. Dat is dan een stuk veiliger.”
 
Exact dat is wat Boormans en collega’s in dit project bij 170 patiënten gaan uitvoeren. “Verspreid over 15 verschillende centra in Nederland. Na de ingreep volgen we de patiënten nog 2 jaar. Eind 2021 is de studie klaar en hoop ik dat we hebben aangetoond dat deze methode veilig is én de kans op terugkeer van tumoren omlaag brengt. Omdat het argument tegen een blaasspoeling dan wegvalt, verwacht ik bovendien dat het snel navolging kan krijgen en in de richtlijnen wordt opgenomen.”

Select the Component and add.
Close