Elf steden, twaalf onderzoeken

KWF.nl > Onderzoek > Dit onderzoek maken we mogelijk > Elf steden, twaalf onderzoeken

Zwemmen voor toponderzoek

​We zijn enorm trots op en dankbaar voor de prestatie van Maarten van der Weijden die hij geleverd heeft met zijn Elfstedenzwemtocht. Samen met alle vrijwilligers, de deelnemers, de sponsoren en niet te vergeten het publiek langs de route hebben we allemaal een historisch weekend meegemaakt. Heel Nederland en in het bijzonder de Friezen hebben Maarten gesteund op verschillende manieren. Hij heeft hiermee  € 5 miljoen opgehaald, een ongekend hoog bedrag dat besteed zal worden aan kankeronderzoek. Alle donaties worden gekoppeld aan 11 (update: 12!) prachtige lopende KWF-onderzoeken die hij samen met patiënten en patiëntenorganisaties heeft gekozen. Het gaat om de volgende onderzoeksprojecten:

 

Botkanker blokkeren

Botkankercellen misbruiken hun omgeving om er zelf beter van te worden. Zo kunnen ze uitgroeien en uitzaaien. Dr. Rubina Baglio onderzoekt de signalen die botkankercellen uitzenden én of je die kunt blokkeren. Lees hier meer over het werk van de Italiaanse onderzoeker. 

 
 

Minder erectieproblemen na prostaatkanker

Bestraling is nodig om de prostaattumor aan te pakken, maar het kan ook voor erectieproblemen zorgen. Dr. Bradley Pieters onderzoekt of de stralingsdosis (én de bijwerkingen) omlaag kunnen. In deze video wenst hij de deelnemers aan de Elfstedentocht veel succes! 
  
  

Hormoontherapie op maat

​Fysicus Kenneth Gilhuijs werkt in het UMC Utrecht aan een test die uitwijst in welke mate een borstkankerpatiënt baat heeft bij hormoontherapie. Dit kan over- en overbehandeling terugdringen. Lees & bekijk hier meer over zijn onderzoek.

 

Kinderkanker beter behandelen met computers

Voor dr. Patrick Kemmeren zijn computers zijn laboratorium. Hij speurt in grote hoeveelheden DNA-gegevens naar aanwijzingen over het ontstaan van kanker bij kinderen. Onmisbare kennis voor een betere behandeling. Lees & bekijk hier meer over zijn werk.   
 
  

Terugkeer van kanker in de blaas voorkomen

Na verwijdering van kanker in de urinewegen is de kans groot op terugkeer van kanker, maar dan in de blaas. Uroloog Joost Boormans wil dit voor zijn met een blaasspoeling vlak voor de operatie. Hier vertelt hij er meer over (interview + filmpje).    
 
 

Schildklierweefsel 'terugkweken'

Na behandeling van schildklierkanker zijn vaak medicijnen nodig om de schildklierfunctie over te nemen. Aan die medicijnen kleven een aantal nadelen. Prof. Rob Coppes onderzoekt of het mogelijk is om met stamcellen nieuw schildklierweefsel te kweken voor deze patiënten. Lees hier het complete verhaal van een bevlogen onderzoeker/zwemmer!  
 

Wat gaat er mis bij leukemie?

Prof. Jan Jacob Schuringa onderzoekt hoe cellen met elkaar praten. Dat doet hij om erachter te komen wat er nou precies misgaat bij het ontstaan van leukemie. Dit blijkt een complex proces, maar hij blijft positief: "We denken nu te weten in welke richting we het moeten zoeken." Lees hier het interview.  
 
 

Uitzaaiingen na darmkanker: thuis onder controle

Om te controleren op leveruitzaaiingen, komen darmkankerpatiënten geregeld terug naar het ziekenhuis voor foto's. Dat gaat gepaard met stress. Prof. Kees Verhoef wil die zorgen wegnemen met een snelle, simpele bloedtest vanuit huis. De arts vertelt hier meer over dit project.

 

Speekselkliersparend bestralen

Hiernaast zien we een beeld uit het onderzoek van Wouter Vogel. Hij brengt de speekselklieren zó in beeld dat hij verwacht ze minder te beschadigen bij bestraling. Lees hier zijn verhaal.
 
 

 
 

Opsporing verzocht: erfelijke alvleesklierkanker

De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn slecht. Als de ziekte aan het licht komt, is het vaak al te laat. Prof. Iris Nagtegaal duikt in de genetische achtergrond van alvleeskliertumoren. Ze hoopt dat erfelijke varianten daarmee eerder kunnen worden ontdekt, zo vertelt ze.  

Chronische vermoeidheid

Veel patiënten kampen tijdens en na kanker met chronische vermoeidheid. Dr. Marije van der Lee wil een behandeling op maat ontwikkelen om deze klachten te lijf te gaan. Hier vertelt ze meer over haar onderzoek.
 
 
 
 
 
 
 

UPDATE - 31 augustus 2018

Preventieve eierstokverwijdering

En dat is 12! De teller loopt maar door, waardoor Maarten ook een 12e onderzoeksproject kan financieren. Het gaat om het onderzoek van prof. Floor van Leeuwen. Zij brengt in kaart wat de langetermijneffecten zijn van preventieve eierstokverwijdering. Ze vertelt over het project én hoe ze Maarten vlak voor haar langs zag zwemmen.
 
 
 

Select the Component and add.
Close