Kanker hebben in tijden van corona

Renate in het ziekenhuis

"Elkaar zien, is ook weer afscheid nemen"

Leven met uitgezaaide kanker in tijden van corona. Hoe doe je dat? Helaas weet Renate daar alles van: “Mijn wekelijkse chemobehandelingen waren tijdelijk stopgezet. Dat vond ik een angstig idee, want juist mijn chemokuur houdt mij in leven. Doordat ik ziek ben is mijn leven al heel lang vrij geïsoleerd, maar corona maakt het wel nog erger.”

Corona maakte alles nog erger

Renate (52): “Dat kleine beetje vrijheid dat ik nog voelde voor de corona-uitbraak, dat was tijdens de eerste lockdown totaal verdwenen. Wat een gewoon gezond mens door de corona-situatie niet meer kon of mocht, was voor mij al jaren realiteit. Maar corona maakte alles voor mij nog erger. Naar de supermarkt gaan voelde voor mij altijd als een uitje. Dat dat ineens niet meer kon, miste ik enorm.”

Chemotherapie stoppen door corona

Half maart, net na de afkondiging van de eerste lockdown, werd haar wekelijkse chemotherapie tijdelijk stopgezet. “Mijn arts belde dat de boel tot 16 april niet door zou gaan. Hoezo niet? Ik ga gewoon hoor, was mijn eerste reactie. Is die corona dan zo erg dat ik dit niet meer kan krijgen? Gelukkig legde de arts uit dat het niet zo is dat ik die chemo niet kan krijgen, maar dat het ook uit bescherming is om mij niet naar het ziekenhuis te laten komen. Chemotherapie tast je immuunsysteem aan en dat maakte mij in deze situatie nog kwetsbaarder”. Eind april kon Renate weer starten met de wekelijkse chemotherapie. “De oncoloog vond het verstandig en zei dat het weer kon.”

Met één been in het graf

Vijf jaar geleden ging Renate met diverse klachten, voornamelijk in de buikstreek, naar het ziekenhuis. Daar kreeg ze de diagnose uitgezaaide borstkanker. Er kon niets meer worden gedaan, alleen levensverlengende behandelingen waren nog mogelijk. “Twee jaar geleden ging het heel slecht met me, ik was ineens immuun voor de chemopillen die ik kreeg. Ik voelde dat ik op was en dat ik geen verdere behandelingen meer wilde.” Eigenlijk stond ze toen al met één been in het graf: “Dat besef kwam pas later. Alles was ook al geregeld voor de uitvaart.”

Reservetijd

“Maar ik ging nog niet, blijkbaar was het mijn tijd nog niet. Mijn arts kwam met een voorstel voor een andere wekelijkse chemokuur. Ondanks het feit dat ik er geen heil in zag, zei ik toch ja. Als het niks is, dan stop ik wel weer, dacht ik. Niemand had verwacht dat het zo goed zou aanslaan. En tot nu toe gaat het ook nog steeds redelijk. Zolang dit werkt, blijf ik dit doen. De tijd die ik nog heb, geen idee hoe lang dat nog is, voelt als reservetijd. En alhoewel corona wel bepaalt hoe ik deze reservetijd kan invullen, ik kijk naar wat er wél kan. En leef.”

Voorzichtig

“Natuurlijk blijven we voorzichtig rondom mijn ziekte en het coronavirus. Maar mijn arts weet nu wel veel meer dan in maart. Dus mijn wereld is inmiddels wel weer wat groter dan aan het begin van de coronacrisis. Ik kan echt genieten van de kleine dingen, met mijn man en kinderen. Misschien nog wel meer dan wanneer ik geen kanker had gehad, hoe gek dat ook klinkt. Soms ‘parkeren’ we het ziek zijn gewoon, dan is het er even niet. Natuurlijk blijven we voorzichtig, maar ik voel me minder geïsoleerd dan half maart.”