Uitzaaiingen van schaamlipkanker minder ingrijpend behandelen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 9 april 2020

Wanneer schaamlipkanker in een vroeg stadium wordt gevonden, kan de tumor worden weggesneden en volgt daarna een schildwachtklierprocedure. Dat houdt in dat de lymfeklieren in de liezen worden onderzocht op uitzaaiingen. Zijn die er niet? Dan is er geen verdere behandeling nodig. Maar als ze er wel zijn, dan ondergaan patiënten een volledige verwijdering van alle lymfeklieren in de lies (een liesklierdissectie)

Doel van het onderzoek

Bepalen of patiënten met schaamlipkanker en (relatief grote) uitzaaiingen een behandeling kunnen krijgen waar géén lymfeklierverwijdering aan te pas komt.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Een liesklierdissectie kan voor veel bijwerkingen zorgen, zoals problemen met genezing van de wond, oedeem van de benen en terugkerende infecties. Daarom zijn artsen op zoek naar nieuwe behandelingen die net zo effectief zijn, maar met minder bijwerkingen.

In een eerdere patiëntenstudie is onderzocht of bestraling een veilig alternatief is voor verwijdering van de lymfeklieren. Voor patiënten met kleine uitzaaiingen (minder dan 2 millimeter) lijkt dit inderdaad een prima optie te zijn. Maar als de uitzaaiingen groter zijn, dan is enkel bestralen niet effectief genoeg.

In dit nieuwe onderzoek staat de vraag centraal hoe bestraling van de grotere uitzaaiingen verbeterd kan worden. Zodat ook deze patiënten alsnog een ingrijpende operatie bespaard kan worden.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In deze patiëntenstudie wordt chemotherapie toegevoegd aan de bestraling. De onderzoekers willen bepalen of deze combinatie net zo effectief is als een operatie, maar dan met minder bijwerkingen dan de lymfeklierverwijdering.  Er kunnen 157 patiënten met uitzaaiingen groter dan 2 millimeter meedoen aan de studie.

Wat levert dit onderzoek op?

Nadat eerder al is aangetoond dat bestraling een veilig alternatief is voor een volledige lymfeklierverwijdering bij schaamlip-kankerpatiënten met kleine uitzaaiingen, kan dit onderzoek het bewijs leveren dat met toevoeging van chemotherapie óók patiënten met grotere uitzaaiingen behandeld kunnen worden zonder lymfeklierverwijdering.