Succesvolle combinatietherapieën identificeren

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

​Gepubliceerd op 13 februari 2019

Omdat kankercellen in één tumor heel verschillend op een therapie kunnen reageren is het vaak nodig om een combinatie van therapieën te geven zodat alle kankercellen doodgaan. Maar de hoeveelheid mogelijke combinaties is groot. Welke is dan de beste?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers bestuderen of ze aan de hand van 3D-modellen van menselijke kankercellen beter kunnen identificeren welke combinatietherapieën succesvol kunnen zijn.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat kankercellen verschillend op behandelingen kunnen reageren waardoor vaak meer dan één therapie nodig is om de kanker te bestrijden.

De veiligheid en effectiviteit van deze medicijnen is vaak alleen onderzocht voor het medicijn zelf en niet voor de combinatie. Daarom moet dat alsnog gebeuren voordat deze combinatie aan de patiënt gegeven kan worden. Maar het aantal mogelijke combinaties is groot. Daarom willen de onderzoekers van dit projectvoorstel dit proces efficiënter maken. Zij gaan combinatietherapieën eerst testen in speciale 3D-modellen gemaakt van menselijke kankercellen. Alleen de succesvolle combinaties gaan dan door naar onderzoek met patiënten.

Of een combinatie succesvol zal zijn wordt onder andere bepaald door tumorsoorteigenschappen en specifieke eigenschappen die van patiënt tot patiënt kunnen verschillen. Met behulp van zo’n 3D-model kunnen de onderzoekers deze unieke factoren meenemen. Dat werkt beter dan cellijnen of muismodellen die nu nog veel gebruikt worden voor dergelijk onderzoek.

Bovendien willen de onderzoekers in deze 3D-modellen bestuderen hoe kankercellen met hun omgeving communiceren. Hier zijn allerlei signaleringseiwitten bij betrokken. Sommige van die eiwitten zorgen voor kankergroei. Die groei zou je graag met medicijnen willen remmen.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of deze speciale 3D-modellen geschikt zijn om te testen welke combinaties van therapieën waarschijnlijk het meest effectief zullen zijn in een patiënt. Bovendien levert het onderzoek kennis op over welke signaleringseiwitten betrokken zijn bij kankergroei en therapieongevoeligheid.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers in het laboratorium hun 3D-modellen inzetten om hun onderzoeksvragen te beantwoorden. In eerste instantie maken zij de modellen voor lymfeklier- en bloedkanker. Het materiaal om de 3D-modellen te maken is afkomstig uit patiënten met die vormen van kanker.