Paneth-cellen en darmkanker

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 2 mei 2019

​Bij patiënten met een chronische darmontsteking verhogen bepaalde voedingsstoffen mogelijk het risico op darmkanker. Hoe zit dat precies?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers uitzoeken hoe darmkanker ontstaat uit bepaalde darmcellen (Paneth-cellen) bij patiënten met een chronische darmontsteking die een bepaald dieet volgen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat we eigenlijk te weinig weten over het ontstaan van darmkanker en de rol van voedingsstoffen hierin.

Eerst iets over darmcellen. In het epitheel (de binnenbekleding van de darm) zitten stamcellen en andere gespecialiseerde cellen zoals Paneth-cellen. Deze Paneth-cellen beschermen het lichaam tegen bacteriën uit het darmkanaal. Bij een darminfectie gaan ze zich zelfs een beetje als stamcellen gedragen. Hiermee helpen ze de darmwand te herstellen na een ontsteking. 

Wat hebben deze Paneth-cellen met darmkanker te maken? De stamcelachtige eigenschappen van Paneth-cellen spelen mogelijk een rol bij een bepaalde vorm van darmkanker. Deze Paneth-cellen horen niet thuis in de dikke darm. Toch worden ze bij patiënten met een chronische darmontsteking (ulceratieve colitis en ziekte van Crohn) hier wel gevonden. Daarbij weten we dat deze patiënten een verhoogd risico op darmkanker hebben. Daarom willen de onderzoekers weten of er een verband is tussen deze wildgroei van Paneth-cellen en darmkanker.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek moet blijken of we meer aan preventie en behandeling van darmkanker kunnen doen bij patiënten met een chronische darmontsteking. Hiervoor is het belangrijk om te weten uit welke cellen de darmkanker ontstaat.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren bestuderen de onderzoekers het gedrag van Paneth-cellen in het laboratorium. Hiervoor gebruiken zij speciale muismodellen  ̶  met kankercellen die ontstaan zijn door een combinatie van dieetfactoren en een chronische ontsteking. De onderzoekers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de fase waarin een tumor kwaadaardig wordt. Ze willen in kaart brengen wat er dan precies gebeurt.