Herstel van gevoel na borstreconstructie

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

In dit vernieuwende project krijgen vrouwen gevoel terug in hun borst na borstreconstructie.

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen de kwaliteit van leven voor vrouwen na borstkanker verbeteren, door het gevoel in gereconstrueerde borsten terug te geven.

Waarom is dit onderzoek nodig?

In deze tijd is er steeds meer mogelijk op het gebied van borstreconstructie na een operatie voor borstkanker. Zo kan met eigen buikweefsel een borst worden nagemaakt die er heel natuurlijk uitziet. 

Alleen keert het gevoel in de borst daarmee niet terug. Dat is iets waar patiënten wel behoefte aan hebben. Omdat dat kan bijdragen aan het herstel naar een ‘zo normaal mogelijke’ borst. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Het Maastricht UMC+ specialiseerde zich de afgelopen jaren in zenuwherstel na borstreconstructie. In een eerste patiëntenonderzoek bleek dat het mogelijk is om zenuwen te herstellen in de nieuwe borst. En daarmee ook gevoel in de borst terug te brengen. 

Dit onderzoek herhalen de onderzoekers nu in een gerandomiseerde patiëntenonderzoek. Dit betekent dat de onderzoeksgroep via loting wordt samengesteld. In deze studie loten patiënten tussen een ingreep mét zenuwherstel (de nieuwe manier) en zonder zenuwherstel (de huidige standaardbehandeling). Dat is nodig om genoeg wetenschappelijk bewijs te verzamelen dat patiënten waarbij het gevoel wordt hersteld, ook echt een betere kwaliteit van leven ervaren. 

Wat levert dit onderzoek op?

Momenteel wordt deze behandeling alleen nog in experimenteel verband in Maastricht uitgevoerd. Maar als zenuwherstel daadwerkelijk leidt tot een betere kwaliteit van leven voor vrouwen met borstkanker, dan kunnen de behandelrichtlijnen worden aangepast. En kan de behandeling verder (inter)nationaal worden gebruikt als standaardbehandeling.