Ernstige bijwerkingen van bestraling op de borstkas voorkomen

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 9 april 2020

Doel van het onderzoek

Medicijnen vinden die de ernstige bijwerkingen van bestraling in de borstkas kunnen voorkomen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Bij tumoren in de borstkas is bestraling vaak onderdeel van de behandeling. Bij bestraling komt niet alleen straling terecht op de tumor, maar ook op omringend (gezond) weefsel. Dat kan ernstige (potentieel zelfs dodelijke) bijwerkingen opleveren, zoals diastolisch hartfalen en een hoge bloeddruk in de longen.

In dit project willen de onderzoekers medicijnen vinden die geschikt zijn om dit soort ernstige bijwerkingen te voorkomen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De genoemde bijwerkingen komen niet alleen voor bij bestraalde kankerpatiënten, maar ook bij mensen met andere aandoeningen. In die setting zijn er een aantal medicijnen die worden gegeven als behandeling.

In dit project gaan onderzoekers van het UMCG, in samenwerking met de afdeling Cardiologie, voor vier van deze medicijnen bepalen of ze preventief kunnen worden ingezet, dus om de gevolgen van schade door bestraling op de borstkas te voorkomen. Omdat nog niet goed bekend is wat de gevolgen hiervan voor patiënten zullen zijn, zal dit eerst worden onderzocht in proefdieren.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek levert belangrijke kennis op over de inzet van medicijnen die ernstige schade na bestraling op de borstkas kunnen voorkomen. Als dit project slaagt, kan de stap naar patiëntenstudies worden gemaakt.