De rol van telomeren bij het ontstaan en de ontwikkeling van kanker

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 15 februari 2019

Telomeren vormen de uiteinden van DNA-moleculen. Als ze beschadigd raken kan kanker ontstaan, maar daar kan dan ook gelijk de zwakke plek van een kankercel zitten.

Doel van dit onderzoek

Dit project moet leiden tot meer kennis van hoe fouten in DNA kunnen leiden tot het ontstaan van kanker.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Ons erfelijk materiaal ligt opgeslagen in ons DNA. Dat is een langgerekt molecuul dat je kunt vergelijken met een veter. Aan de uiteinden van de veter zit een telomeer, een soort beschermend kapje. Deze telomeren beschermen het DNA tegen foutjes, en spelen ook een rol wanneer het DNA wordt gekopieerd. Dat gebeurt als een cel zich deelt. Goed functionerende telomeren zijn niet alleen belangrijk voor gezonde cellen; ook kankercellen hebben ze nodig om te kunnen blijven vermeerderen

Daarom staan deze telomeren flink in de belangstelling van onderzoekers. Want wellicht is het mogelijk om kankercellen specifiek aan te pakken door hun telomeren te beschadigen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers zoomen in dit fundamentele laboratoriumonderzoek op de wijze waarop telomeren zich vermenigvuldigen tijdens de celdeling. Ze maken daarbij gebruik van een aantal eiwitten dat een rol speelt bij dit proces, de zogenaamde TLS-polymerases. Ze willen leren wat de invloed is van dit eiwit op schade aan telomeren en de levensvatbaarheid en kwaadaardigheid van de cel. Dankzij nieuwe technieken kunnen ze op molecuulniveau deze processen bestuderen en hier op ingrijpen.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek draagt bij aan de kennis over telomeer-replicatie, hoe dat wordt gereguleerd, en wat er gebeurt als daarin iets mis gaat. Dat kan ons meer leren over de zwakte van kankercellen, maar bijvoorbeeld ook helpen om patiënten met telomeersyndromen beter te kunnen onderzoeken en behandelen.