Implementatie van HIPEC bij stadium III eierstokkanker

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Implementatie van HIPEC bij stadium III eierstokkanker
Onderzoekers in beeld

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 27 maart 2019

Dit project borduurt voort op eerder onderzoek, waarin de waarde van HIPEC bij eierstokkanker werd aangetoond. De onderzoekers willen de behandeling nu voor meer patiënten beschikbaar maken. HIPEC is een operatie met een buikspoeling met verwarmde chemo.

Doel van dit onderzoek

De HIPEC-behandeling blijkt effectief voor stadium III eierstokkankerpatiënten. In dit project wordt de behandeling landelijk uitgerold voor patiënten met deze vorm van kanker. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Eierstokkanker wordt vaak laat ontdekt. Bij de helft van de patiënten zit de ziekte bij de diagnose al in stadium III. Dit betekent dat het is uitgezaaid in de buikholte buiten de kleine bekken, bijvoorbeeld in het buikvlies of het vetschort. Ondanks de uitgebreide behandeling (operatie + chemo) is de overlevingskans voor deze patiënten de laatste 20 jaar niet verbeterd. Totdat HIPEC werd ontdekt. Uit eerder onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek blijkt dat patiënten na HIPEC gemiddeld een jaar langer leven, zonder in te leveren op kwaliteit van leven.
 
Dit resultaat vraagt erom dat de HIPEC-behandeling in meer ziekenhuizen standaard wordt ingezet voor mensen met stadium III eierstokkanker. De operatie geldt als hoog-complexe zorg, waardoor alleen centra met voldoende ervaring deze mogen aanbieden. In dit project willen de onderzoekers een plan voor heel Nederland uitrollen, zodat de behandeling in korte tijd en op een veilige manier in meerdere ziekenhuizen kan worden ingezet.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Mulitisciplinaire teams in 11 centra krijgen in dit project training om HIPEC aan te bieden. Er wordt een SOP (Standard Operating Procedure) gemaakt, zodat ieder ziekenhuis dezelfde procedure uitvoert. Na dit implementatietraject van 2 jaar, worden de zorg en de behandelresultaten zorgvuldig geëvalueerd.

Wat levert dit onderzoek op?

Een goede, gezamenlijke introductie van deze techniek in Nederland voor deze patiëntengroep zal er toe bijdragen dat er meer patiënten met een stadium III ovariumcarcinoom langer overleven, met minder complicaties. Daarbij wordt het verschil in behandeling tussen ziekenhuizen voorkomen.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

Projectcode 11910 / 2018-2
Titel project Implementatie van HIPEC voor patiënten met stadium III ovariumcarcinoom die na neo-adjuvante chemotherapie een intervaldebulking ondergaan
Projectleider(s) dr. Willemien van Driel
Instituut Antoni van Leeuwenhoek
Startdatum 1 juli 2019
Duur project 4 jaar
Kankersoort Eierstokkanker
Financiering KWF € 268.632,60

Help moeilijke tumoren genezen

Met jouw hulp kunnen artsen onderzoeken hoe ze eierstokkanker sneller kunnen ontdekken en beter kunnen behandelen.
Steun onderzoek naar eierstokkanker