Hoe kan een kankercel overleven ondanks verkeerd aantal chromosomen?

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Hoe kan een kankercel overleven ondanks verkeerd aantal chromosomen?
Onderzoekers in beeld

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

Kankercellen ondergaan allerlei veranderingen tijdens de celdeling. Soms gaat de kankercel dood en soms wordt de kankercel juist sterker. Hoe zit dit?

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers de eiwitbalans (aanmaak en afbraak van eiwitten) in kankercellen bestuderen. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat de celdeling van kankercellen vaak misgaat, waardoor bijvoorbeeld meer of juist minder chromosomen in een kankercel zitten (dit heet aneuploïdie). Hierdoor is de eiwitbalans per cel verstoord. Toch kan een deel van de kankercellen overleven en delen. Hoe kan dat?

Eigenlijk is daar weinig over bekend en dat is jammer. Want de ‘nieuwe’ eiwitbalans in de kankercel lijkt veel kwetsbaarder te zijn dan wanneer het aantal chromosomen per cel wel klopt. Bepaalde antikankermedicijnen (‘eiwitbalansremmers’) spelen hierop in door het kwetsbare evenwicht uit balans te brengen. De kankercel gaat dan dood. Misschien kan meer kennis over de eiwitbalans bij aneuploïdie de behandeling van kanker verbeteren.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of verbeterde eiwitbalansremmers kunnen worden ontwikkeld die breder toepasbaar zijn.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren, zullen de onderzoekers in het laboratorium met behulp van een speciale techniek (massaspectrometrie) de eiwitten in kankercellen in beeld brengen. Hiervoor zullen ze organoïden gebruiken. Dit zijn mini-organen of -weefsels die zijn gekweekt uit cellen van bijvoorbeeld menselijke oorsprong. In dit geval gaat het om gekweekt dikkedarmweefsel. Door de eiwitten in kaart te brengen en de kankercellen aan de eiwitbalansremmers bloot te stellen, willen de onderzoekers bekijken welke factoren voorspellen of de tumor op de medicijnen zal reageren.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

​Projectcode 11077 – 2017/1
Titel project Moleculaire en pre-klinische studie naar de regulatie van eiwit-homeostase in kanker
Projectleider(s) dr. Tobias Dansen
Instituut UMC Utrecht
Startdatum 1 februari 2018
Looptijd 2 jaar
Tumorsoort Dikkedarmkanker
Financiering KWF € 267.388,50