Herstel van gevoel na borstreconstructie

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Herstel van gevoel na borstreconstructie

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

In dit innovatieve project krijgen vrouwen gevoel terug in hun borst na borstreconstructie.

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen de kwaliteit van leven voor vrouwen na borstkanker verbeteren, door middel van herstel van gevoel in gereconstrueerde borsten.
Waarom is dit onderzoek nodig?
Tegenwoordig is er steeds meer mogelijk op het gebied van borstreconstructie na een operatie voor borstkanker. Zo kan met eigen buikweefsel een borst worden nagemaakt die er heel natuurlijk uitziet. 

Het gevoel in de borst keert daarmee echter niet terug. En dat is iets waar patiënten wel behoefte aan hebben, omdat dat bij kan dragen aan het herstel naar een ‘zo normaal mogelijke’ borst. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Het MUMC+ heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in zenuwherstel na borstreconstructie. In een eerste patiëntenstudie is gebleken dat het mogelijk is om zenuwen te herstellen in de nieuwe borst, en daarmee ook gevoel in de borst terug te brengen. 

Dit onderzoek wordt nu in een gerandomiseerde patiëntenstudie herhaald. In deze studie loten patiënten tussen een ingreep mét zenuwherstel en zonder zenuwherstel (de huidige standaardbehandeling). Dat is nodig om voldoende wetenschappelijk bewijs te vergaren dat patiënten waarbij het gevoel wordt hersteld, daadwerkelijk een betere kwaliteit van leven ervaren na de ingreep. 

Wat levert dit onderzoek op?

Momenteel wordt deze behandeling alleen nog in experimenteel verband en in Maastricht uitgevoerd. Maar als zenuwherstel daadwerkelijk leidt tot een betere kwaliteit van leven voor vrouwen met borstkanker, dan kunnen de behandelrichtlijnen worden aangepast en kan de behandeling verder (inter)nationaal geïmplementeerd worden tot standaardbehandeling.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

​Projectcode
12040/2018-2
Titel project
Verbetering van de kwaliteit van leven van borstkanker-patiënten door herstel van het gevoel van de gereconstrueerde borst
Projectleider(s)
dr. Stefania Tuinder
Instituut
Maastricht UMC+
Startdatum
medio 2019
Looptijd
4 jaar
Tumorsoort
borst
Projectbudget
€467,668.60
Datum
2 januari 2019

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot, of klein.​
Doneer