Geen merkbare schade na bestraling van het oog

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Geen merkbare schade na bestraling van het oog
Onderzoekers in beeld: dit onderzoek is mogelijk dankzij donaties

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 februari 2019

​Bestraling van de regio rondom het oog kan tot blindheid of andere oogproblemen leiden. Preciezere bestralingstechnieken kunnen dit voorkomen. Maar om die goed toe te passen is meer kennis nodig. 

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers precies uitzoeken hoeveel straling bepaalde delen van het oog en de oogzenuw kunnen verdragen zonder dat schade ontstaat. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat preciezere bestralingstechnieken nu nog geen oogproblemen kunnen voorkomen omdat we over onvoldoende kennis beschikken over de gevolgen van oogbestraling.

Hoe zit dit? Bestraling van tumoren in of rondom het oog kan leiden tot oogschade, zoals zelfs blindheid. Onze huidige kennis hierover is verouderd omdat we vroeger minder details vastlegden over de stralingsdosis en het effect hiervan op het oog. Up-to-date kennis zal waarschijnlijk zorgen voor een betere toepassing van de nieuwe technieken.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of bepaalde kennis over oogbestraling gebruikt kan worden om veel nauwkeuriger te berekenen welk deel van het oog tot welke drempeldosis bestraald kan worden zonder dat merkbare schade (klachten) ontstaan.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers 2 groepen patiënten benaderen: die in het verleden bestraald zijn tot een hoge of een lagere stralingsdosis.

Deze bestralingsgegevens samen met een oogheelkundig onderzoek (oogschade vaststellen) levert een soort ‘plattegrond’ op waarmee de relatie tussen stralingsdosis en oogschade goed in beeld gebracht kan worden. Niet bestraalde delen van het oog of het andere oog dienen als ‘controlegroep’. Alle patiënten ontvangen ook vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven gemeten wordt.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

Projectcode: 11690 / 2018-01
Titel project:Verbeterde voorspelling van complicatie kans op het oog ten behoeve van moderne radiotherapie technieken
Projectleider: prof. Coen Rasch
Instituut: AMC
Startdatum: 1 januari 2019
Duur project: 4 jaar
Financiering KWF: € 540.100,-

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot, of klein.
Doneer