Fluorescentie om darmkanker zichtbaar te maken

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Fluorescentie om darmkanker zichtbaar te maken
Onderzoekers in beeld

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 februari 2019

Tijdens een operatie moet al het tumorweefsel verwijderd worden, maar niet al het tumorweefsel is met het blote oog zichtbaar. Een nieuwe methode om kankercellen zichtbaar te maken biedt kansen.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een nieuwe techniek verbeteren waarmee tumorweefsel tijdens de operatie beter in beeld gebracht kan worden.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat verwijdering van al het tumorweefsel noodzakelijk is om een operatie van endeldarm- en dikkedarmkanker echt succesvol te laten zijn. Alleen is niet al het tumorweefsel met het blote oog van het gezonde weefsel te onderscheiden.

Een nieuwe methode om het tumorweefsel in beeld te brengen tijdens de operatie biedt mogelijkheden. Door een stofje (nabij-infrarode fluorescente kleurstof ) toe te dienen dat alleen aan de kankercellen bindt, kan het tumorweefsel nauwkeurig in beeld gebracht worden door middel van een speciaal daarvoor ontwikkelde camera (lichtbron).

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de nieuwe methode het risico op achtergebleven tumorresten na een operatie verkleint. Als dat zo is dan neemt de overlevingskans van patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker waarschijnlijk toe. Ook zal een volgende operatie minder vaak nodig zijn. Dit alles draagt bij aan minder zorgkosten, betere overlevingskansen en betere kwaliteit van leven.   

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers bij patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker deze nieuwe beeldvormende techniek inzetten. Het onderzoek zal plaatsvinden in meerdere ziekenhuizen in Nederland. Tijdens de operatie zal de chirurg op diverse momenten met het blote oog tumorweefsel zoeken. Dit wordt vergeleken met de hoeveelheid die zichtbaar is met behulp van de speciale lichtbron. Pathologisch onderzoek zal uiteindelijk moeten  uitwijzen of de snijvakken echt tumorvrij zijn.

Select the Component and add.
Close

Dossier

​​Projectcode 11363 / 2017-2
Titel project Tumour-specific near-infrared fluorescence imaging in locally advanced and recurrent rectal cancer
Projectleider  dr. Alex Vahrmeijer
Instituut LUMC
Startdatum 1 november 2018
Looptijd 4 jaar
Financiering KWF € 865.473,-
Tumorsoort: dikke darm en endeldarm