De sprieterige groei van mondholtetumoren

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > De sprieterige groei van mondholtetumoren

Onderzoekssamenvatting

Publicatiedatum 5 maart 2019
 
Mondholtekanker is moeilijk te behandelen vanwege de groeiwijze. Onderzoekers willen begrijpen hoe zo’n tumor groeit en die kennis tegen de tumor gebruiken.

Doel van dit onderzoek

Onderzoekers willen snappen hoe sprieterige mondholtekanker groeit, zodat in de toekomst deze vorm van kanker beter kan worden behandeld.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Een kenmerk van mondholtekanker is dat de tumor vaak sprieterig groeit. Dat maakt het voor de chirurg moeilijk om de tumor helemaal weg te halen. Met als gevolg dat de ziekte vaak terugkeert vanuit de restjes die achterblijven. 
 
In dit project onderzoeken wetenschappers hoe de mondholtetumor groeit en welke eiwitten daarbij zijn betrokken. Met deze kennis hopen ze op betere behandelingen voor toekomstige patiënten met deze vorm van kanker.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Dit onderzoeksteam is gespecialiseerd in onderzoek naar de groei en uitzaaiing van tumoren. In dit project kweken ze tumormateriaal van patiënten verder op om het gedrag van de tumor in 3D te bestuderen. Ook bekijken ze in muizen hoe de tumor met zijn omgeving interacteert, welke moleculen daarbij een rol spelen, en of die moleculen kunnen worden geblokkeerd om tumorgroei te voorkomen.

Wat levert dit onderzoek op?

De onderliggende biologie van mondholtetumoren begrijpen we nu nog niet genoeg om de ziekte op maat te bestrijden. Dit project levert waardevolle kennis op over dit proces en hopelijk nieuwe aanknopingspunten om de tumorgroei af te remmen.

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

​Projectcode
12045/ 2018-2
Titel project
Identificatie van het invasieve samenspel tussen de omgeving en de tumorcellen van mondholtekanker
Projectleider(s)
dr. Patrick Derksen
Instituut
UMC Utrecht​
Startdatum
1 juli 2019 
Looptijd
4 jaar
Tumorsoort
mondholte
Financiering KWF
€ 671.133
Datum
28 december 2018

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot, of klein.​​
Doneer