Afweercellen trainen om immunotherapie te verbeteren

KWF.nl > Onderzoek > Onderzoeksdatabase > Afweercellen trainen om immunotherapie te verbeteren

Onderzoekssamenvatting

Immunotherapie is een veelbelovende therapie in de strijd tegen kanker, maar helaas werkt de therapie niet voor alle patiënten even goed. Kan dat verbeterd worden?

Gepubliceerd op 10 mei 2019

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers het effect van enkele immunotherapieën verbeteren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat immunotherapie (deze helpt het afweersysteem om kanker op te sporen en aan te vallen) goede resultaten boekt, maar lang niet bij alle patiënten even goed werkt. Een reden hiervoor is dat de tumor trucs heeft om het afweersysteem, en dus ook immunotherapie, te ontlopen. Daarom is het belangrijk om deze trucs te saboteren.

Het afweersysteem kan dus kankercellen herkennen en opruimen. Dit gebeurt door bepaalde witte bloedcellen, namelijk T-cellen. Deze T-cellen kunnen bepaalde lichaamsvreemde eiwitten (antigenen) herkennen die op het celoppervlak van kankercellen zitten.

Sommige immunotherapieën ‘trainen’ het afweersysteem voor deze taak door het afweersysteem met bepaalde antigenen in contact te brengen. Toch werkt dit niet altijd. Mogelijk kan het afweersysteem beter geactiveerd worden door deze antigenen op een speciale manier aan te bieden en/of andere antigenen te gebruiken.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of tijdens de groei van een tumor andere antigenen op de voorgrond komen te staan. En of deze andere antigenen het afweersysteem beter trainen om de kanker te bestrijden dan de antigenen die hier nu voor gebruikt worden.   

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers allereerst de verschillende antigenen in kaart brengen die bij melanomen een rol spelen. Hiervoor gebruiken de onderzoekers tumorcellen van melanoompatiënten. Door middel van verschillende technieken zullen zij proberen hun onderzoeksvragen te beantwoorden. 

 

Select the Component and add.
Close

Projectgegevens

Projectcode: 10815 / 2016-2
Titel project: Mogelijke extra tumor-mutaties die geschikt zijn voor immunotherapie van kanker, ziet het afweersysteem ze niet of worden ze niet gepresenteerd?
Projectleider: prof. Sjoerd van der Burg
Instituut: LUMC
Startdatum: 1 augustus 2017
Looptijd: 4 jaar
Tumorsoort: melanoom; overige
Projectbudget: € 620.638,-

Interview

​Projectleider Sjoerd van der Burg vertelt over een ander KWF-project waarin hij werkt aan immunotherapie bij keelkanker.
Lees hier zijn verhaal