Doorbraken

Bokshandschoen verslaat ziekte
Afbeelding immunotherapie

5 nieuwe doorbraken in kankeronderzoek

Immunotherapie

Onderzoekers hebben methoden ontwikkeld om afweercellen van de patiënt in het laboratorium te bewapenen tegen de tumor: immunotherapie. Zo wordt de patiënt zijn eigen kankerbestrijder. Het werkt alleen nog niet voor iedereen. Daarom zijn onderzoekers hard bezig om de interactie tussen het afweersysteem en kanker nog beter te begrijpen en de techniek verder te verbeteren.

Protonenbestraling

Protonentherapie

Tot nog toe gebruikten artsen fotonen om tumoren te bestralen – elektromagnetische straling die dankzij een gebrek aan massa moeiteloos door het mensenlichaam schiet. In plaats daarvan willen onderzoekers nu protonen gaan gebruiken, deeltjes die iets zwaarder zijn zodat het lichaam ze afremt en ze geen schade aanrichten aan het weefsel dat achter de tumor ligt. Dat zorgt ervoor dat vervelende en soms zelfs levensbedreigende bijwerkingen binnenkort tot het verleden behoren.  

In augustus 2017 kende KWF 1,5 miljoen euro financiering toe aan protonencentra in Maastricht en Groningen. Lees hier meer.

Hyperthermie

Hyperthermie

Bij hyperthermie wordt de temperatuur in de tumor een uur lang verhoogd tot zo'n 42 graden Celcius. Idee hierachter is dat andere behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling een stuk effectiever werken. Onderzoekers denken dat met hulp van hyperthermie de dosis van chemo en bestraling omlaag kunnen. Dankzij onze donateurs kunnen we verschillende onderzoeken financieren naar hyperthermie.
Lees meer over onderzoek naar hyperthermie  

Professor Besseling en Lucia Meeuwsen

Nieuwe behandelingen alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker wordt niet alleen in veel gevallen te laat ontdekt; de tumor is ook nog eens enorm lastig te behandelen. Zo is een operatie vaak niet mogelijk. Daardoor is de prognose van deze kankersoort slecht. Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen: chirurg Marc Besselink (AMC) is betrokken bij 2 KWF-onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien. Uit een recent afgeronde studie blijkt dat een nieuwe vorm van chemotherapie een operatie alsnog mogelijk kan maken. 
Lees hier het interview met patiënte Lucia Meeuwsen 

Fluor tumor

Kleurrijk opereren

Bij fluorescentie (kleurrijk opereren) worden fluorescente stoffen in het lichaam gespoten die alleen door tumorcellen worden opgenomen. Met een speciaal camerasysteem kunnen deze tumorcellen tijdens de operatie zichtbaar worden gemaakt. Zo beschikt de chirurg dus over een soort zaklamp die de kankercellen doet oplichten, zodat ze makkelijker te verwijderen zijn.
Lees meer over onderzoek naar fluorescentie.