Leven met borstkanker: het verhaal van Sylvia

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Leven met borstkanker: het verhaal van Sylvia
Sylvia

​De artsen geven me nog 1 tot 5 jaar. Nu doe ik meestal alles anders, dus ook dit. Ik word gewoon 80.”

Sylvia

“Ik kreeg kanker, toen ik zwanger was”

“Natuurlijk weet ik dat het niet kan, maar toch word ik 80. Zodat ik nog heel lang van mijn dochter kan genieten”, vertelt Sylvia. In oktober 2016 kreeg ze te horen dat de borstkanker was uitgezaaid naar haar lever en lymfeklieren. “De artsen geven me nog 1 tot 5 jaar. Nu doe ik meestal alles anders, dus ook dit. Ik word gewoon 80.”

Zwanger en borstkanker

In december 2010 voelde Sylvia een knobbeltje in haar borst. “Ik was toen 11 weken zwanger en dan veranderen je borsten sowieso. Ik maakte me dus geen zorgen, maar ging toch even naar de huisarts.” Kort daarna vertelden de artsen dat ze borstkanker had. “Verschrikkelijk, ik was zo blij dat ik zwanger was en nu dit. Dankzij een borstsparende operatie en speciale chemo kon ik mijn kindje houden. Met 38 weken beviel ik van een gezonde dochter met een enorme bos haar. Mijn man en ik waren zo blij. Ook met die bos haar, dat betekende dat zij geen last had gehad van de chemo. Ik was zelf namelijk harstikke kaal.”

Eindelijk verlost van de hormoonpillen

Na de bevalling in januari 2011 volgden 5 zware jaren met chemotherapie, bestraling en hormoonbehandeling. “In die periode kreeg ik een melanoom in mijn been. Die kon gelukkig weggesneden worden, maar het was een extra klap.” Uiteindelijk slikte Sylvia in september 2016 haar laatste hormoonpil. “Op Facebook schreef ik dat ik eindelijk weer Syl zou worden. Zonder al die gekke bijwerkingen van de pillen. En we maakten plannen voor de toekomst, we verheugden ons bijvoorbeeld op een 2e kindje.”

Uitzaaiingen slaan droom in duigen

“Helaas duurde onze vreugde maar 3 weken, toen kreeg ik buikpijn. In oktober 2016 hoorden we dat de borstkanker was uitgezaaid naar mijn lever. Weer zaten we in die rollercoaster, waarin anderen bepalen wat goed voor je is. Onze droom, een groter gezin, viel in duigen. Sindsdien leven we intenser. De dingen waar je normaal niet aan toe komt, doe ik nu gewoon. Bijvoorbeeld vaker met vrienden eten. Hetzelfde geldt voor de dingen waarover je normaal nog even 3 keer nadenkt. Zo heb ik met vriendinnen een tatoeage gezet, met m’n verjaardag gingen we picknicken in het Vondelpark en onlangs sliep ik met m’n dochter in een zelfgemaakte tent in de woonkamer. Veel van die momenten ontstaan spontaan en dat maakt ze extra bijzonder.”

“Een betere toekomst voor mijn dochter”

Sylvia wil alles doen om anderen dit verdriet te besparen, daarom deed ze dit jaar met 70 vrienden mee met de Alpe d’HuZes. “Volgend jaar hoop ik er weer te staan en geld op te halen voor kankeronderzoek. Natuurlijk hoop ik dat er voor mij nog een doorbraak komt, maar anders doe ik het voor mijn dochter. Zodat zij dit niet hoeft mee te maken, als ze het ooit krijgt. Al wordt het maar een chronische ziekte, alles is beter dan eraan doodgaan.”

Select the Component and add.
Close

Doorbraken

Met een donatie aan KWF geef je patiënten meer tijd. Lees hier over wetenschappelijke doorbraken die dankzij onze donateurs tot stand zijn gekomen.
Naar de doorbraken

Geef voor nieuwe doorbraken

Dankzij KWF-onderzoek komen nieuwe en betere behandelingen beschikbaar voor kankerpatiënten.

Leven met kanker

​​Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben na de behandeling klachten. Hoe ga je daarmee om?
Lees wat je kunt doen