Leven met borstkanker: het verhaal van Saskia

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Leven met borstkanker: het verhaal van Saskia
Saskia

​Ik ben er niet dag in dag uit mee bezig want dan word ik knettergek. Maar je wordt er wel telkens aan herinnerd.

Saskia

"Go with the flow"

​Vorig jaar voelde Saskia 2 dagen voor haar vakantie een bultje in haar borst. Al te druk maakte ze zich niet: “Ik dacht ‘het zal wel weer een cyste zijn’, omdat ik daar bekend mee ben. Terug van vakantie werd ik door de huisarts meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een mammografie en een echo. De arts keek met de echo op een heel andere plek dan het bultje zat en zei: ‘Nou, om dat bultje maak ik me niet zo druk, dat is een cyste. Maar wat u hier bovenop uw borst heeft lijkt op een voorstadium van borstkanker.’ Knal.“

Haar wereld stond in één seconde op zijn kop. “Omdat de vorige partner van mijn vriendin was overleden aan darmkanker dacht ik meteen: waarom moet háár dit nu weer overkomen?”

In stroomversnelling

Vanaf dat moment ging het allemaal verschrikkelijk snel:

 Ik kreeg een foldertje en de mededeling dat ik moest nadenken over een borstsparende operatie of gehele amputatie.  

Bij een second opinion in het Alexander Monro ziekenhuis bleek dat ik niet eens voor een borstsparende operatie in aanmerking kwam.”

Saskia had al voor zichzelf besloten dat ze de gehele amputatie zou doen, maar toen kwam de tweede onheilstijding:  “In mijn andere borst zagen ze óók onrustige cellen. Dat was nieuws. Ik wilde dat mijn andere borst tegelijkertijd preventief verwijderd werd, want ik wilde geen enkel risico lopen. Maar dat kon pas nadat de ene borst verwijderd en met chemo behandeld was. Je snapt het geestelijk allemaal wel, maar het is ook flink… vervelend zullen we maar zeggen. Ik heb op een gegeven moment wel geleerd om helemaal niks meer vooruit te plannen omdat het altijd anders liep.”

Een jaar verder

Op het moment van schrijven is er 1 jaar verstreken, is Saskia net terug van vakantie (‘nog nooit was ik zó erg toe aan vakantie’) en staat inmiddels de tweede operatie gepland. “Ik ben er niet dag in dag uit mee bezig want dan word ik knettergek. Maar je wordt er wel telkens aan herinnerd. Ik ben bijvoorbeeld gek op de sauna, maar dat ga ik nu niet meer doen. Of alleen t-shirts dragen met een hoge hals. De bijverschijnselen waar je last van blijft houden, dat ik pijn heb aan mijn voeten, de vermoeidheid. Ik denk dat je er nooit helemaal los van komt.”

Je bent er nog!

“Gelukkig heeft mijn partner me net zo lief met borsten als zonder. ‘Je bent er nog!’ zegt ze dan.” Toch blijft er een stemmetje in het hoofd van Saskia dat niks meer vertrouwt: “Dat ze misschien over 5 jaar zeggen: ‘Helaas mevrouw, u heeft uitzaaiingen.’ Dat is mijn grootste angst. En als je dan om je heen hoort en kijkt, ook in de wachtkamer van het ziekenhuis: zo verschrikkelijk veel mensen die kanker krijgen. Gebeurt het ook wel eens níét, vraag ik me dan af.”

Meer onderzoek nodig

Desalniettemin blijft ze positief. “Go with the flow. Ik hoop dat het niemand overkomt. Maar er zijn zat mensen die een ander bericht gekregen hebben dan ik, waarbij het niet te genezen is. Er zijn zoveel soorten kanker, daarom moet er worden uitgevonden waar het door komt. Er is nog veel meer onderzoek nodig om het onder controle te krijgen.” 

Select the Component and add.
Close

Geef voor nieuwe doorbraken

Dankzij KWF-onderzoek komen nieuwe en betere behandelingen beschikbaar voor kankerpatiënten.

Doorbraken

Met een donatie aan KWF geef je patiënten meer tijd. Lees hier over wetenschappelijke doorbraken die dankzij onze donateurs tot stand zijn gekomen.

Naar de doorbraken