Leven met longkanker: het verhaal van Nico

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Leven met longkanker: het verhaal van Nico
Nico

​Als ik ‘s avonds in bed lig en een mooie sterrenhemel zie, dan denk ik: ‘Zo dat was een mooie dag, die heb ik toch maar weer cadeau gekregen.’” 

Nico

“Mijn grootste wens? Meer tijd om te leven!”

​Het leek een onschuldige pijn aan zijn schouder. Maar uit een foto bleek dat het helemaal mis was. Nico (44) had uitgezaaide longkanker. Hij is niet meer te genezen. “2 weken is kort, een jaar lang’, zei een arts in eerste instantie. Ik grijp alle medicatie aan om zo lang mogelijk bij mijn vrouw en kinderen te kunnen zijn.”

“Ik wist meteen: dit is longkanker”

Al op jonge leeftijd leerde Nico dat tijd en gezondheid niet vanzelfsprekend zijn. “Op mijn 19e verloor ik mijn moeder aan longkanker. Binnen een half jaar was ze uit ons gezin weggenomen”, vertelt Nico in zijn Friese woonplaats Joure. “Dat terwijl ze, net als ik, vrijwel nauwelijks gerookt had.” Toch gingen er bij Nico geen alarmbellen rinkelen, toen hij dit jaar last van zijn schouder kreeg. “Ik had verder geen klachten. Even kraken bij de fysio. Dan komt het vast wel goed, dacht ik.” Maar de pijn werd zo erg dat hij in het ziekenhuis een echo en een foto liet maken. “Toen ik op de foto een grote knikker op mijn rechterlong zag, wist ik meteen dat het mis was. De arts probeerde me nog gerust te stellen , maar ik wist meteen: dit is longkanker. Net als bij mijn moeder.”

En mijn kinderen dan?

Van de ene op de andere dag kreeg tijd een totaal andere betekenis. “Mijn arts wist nog niet welke vorm ik had en gaf me maximaal een jaar. De longkanker was overal uitgezaaid. Ik was niet meer te genezen. Hoe je je dan voelt, is met geen pen te beschrijven. Ik was emotioneel compleet uitgeput. En mijn kinderen dan? Dat was het eerste wat er door me heen ging. Ze zijn nog maar 7 en 10. Ik vind het vooral verschrikkelijk dat mijn kleine mannen straks opgroeien zonder vader.”

Meer tijd dankzij medicijnen

Nico kreeg eerst chemotherapie om de kankergroei te remmen. Gelukkig kwam er weken later een klein lichtpuntje. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat Nico een niet-kleincellige vorm van longkanker heeft die met bepaalde medicijnen kan krimpen. “De ziekte is daarmee niet te genezen, maar ik krijg dankzij dit medicijn meer tijd. De eerste weken voelde ik me doodziek van de medicatie, maar dat had ik er zeker voor over. Ik grijp alles aan om hier langer te kunnen zijn en meer tijd met mijn kinderen door te brengen. Zij en mijn vrouw houden me op de been.”

Later is nu

Op dit moment leeft Nico al een half jaar met zijn diagnose. Zijn bijwerkingen zijn minder belastend en hij heeft genoeg energie om tijd door te brengen met vrienden en familie. “Ik was al een kleine genieter, maar probeer nu elke dag bewuster te plukken en me zo min mogelijk zorgen te maken. Elke dag is een cadeautje. Ik probeer dat ook aan mijn kinderen door te geven. Geniet! Doe goed je best op school, maak plezier en lach veel. Maak er een feestje van. Dat heb ik ze ook geschreven in een brief voor als ik er niet meer ben. Ik hoop dat ze dan oud en wijs genoeg zijn om dat mee te pikken.”

Herinneringen verzamelen voor later

Nico heeft zijn leven niet drastisch omgegooid. “Ik hoef geen hoge bergen te klimmen of te gaan diepzeeduiken. Ik probeer zo veel mogelijk te genieten van de kleine dagelijkse dingen. Samen met mijn gezin verzamelen we herinneringen voor later. Ik heb een herinneringendoos gekocht, waarin we al onze herinneringen bewaren. Foto’s, steentjes, brieven, van alles. Juist de kleine momenten met dierbaren koester ik nu. Als ik ‘s avonds in bed lig en een mooie sterrenhemel zie, dan denk ik: ‘Zo dat was een mooie dag, die heb ik toch maar weer cadeau gekregen.’” 

Select the Component and add.
Close

Doorbraken

Met een donatie aan KWF geef je patiënten meer tijd. Lees hier over wetenschappelijke doorbraken die dankzij onze donateurs tot stand zijn gekomen.
Naar de doorbraken

Geef voor nieuwe doorbraken

Dankzij KWF-onderzoek komen nieuwe en betere behandelingen beschikbaar voor kankerpatiënten.

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben na de behandeling klachten. Hoe ga je daarmee om?
Lees wat je kunt doen