Leven met lymfeklierkanker: het verhaal van Aroen

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Leven met lymfeklierkanker: het verhaal van Aroen
Aroen

Ik word niet meer de workaholic die ik was. Daarvoor is tijd te waardevol”

Aroen

"Had ik maar meer tijd"

​Aroen (44) was van plan hard te werken tot zijn 50ste en dan vervroegd met pensioen te gaan. Toen hij in 2015 de diagnose lymfeklierkanker kreeg, zag dat plan er ineens heel anders uit. “De dokter zei dat ik nog 2 jaar had. Dat is heel heftig om te horen. Ik weet dat ik weinig tijd heb en wil me richten op wat écht belangrijk is. Dat is niet mijn werk, maar mijn familie. Van elke minuut hebben we er maar één. We kunnen het niet bijkopen. Dat beseffen we niet als we gezond zijn. Nu denk ik: had ik maar meer tijd.”

Kinderen op nummer 1

Voor de diagnose woonde en werkte Aroen in Suriname als ondernemer. De behandelingen vinden in Nederland plaats. Hierdoor veranderde er veel voor Aroen. “Hier had ik geen verblijf, werk of vrienden. Mijn familie en vriendin wonen gelukkig wel in Nederland. Vroeger zag ik hen weinig. Nu zijn zij het allerbelangrijkste. Mijn twee kinderen staan op nummer 1, maar ook mijn vriendin speelt een grote rol in mijn leven. Vanaf het moment dat ik ziek werd, staat zij aan mijn zijde. We gaan er samen doorheen. Daar heb ik veel respect voor.”

“Hoe praat ik erover met mijn kinderen?”

De twee kinderen van Aroen reageren verschillend op de situatie. “Mijn zoon is 17 jaar en zit in een ontkenningsfase. Hij denkt dat alles goed komt en ontwijkt het onderwerp. Mijn dochter van 12 jaar wil er juist over praten, maar dat vind ik enorm moeilijk. Het is zo confronterend. Ik weet niet hoe ik erover moet praten met haar.”

Tijd met zijn moeder

Ook met zijn moeder brengt Aroen meer tijd door. “We doen veel leuke dingen, zoals samen lunchen. Voor haar vind ik het eigenlijk het allerergste. Zij verloor al zoveel dierbaren. Nu blijkt dat ook haar zoon eerder doodgaat dan zijzelf. Dat is niet hoe het hoort. Het maakt me verdrietig.”

Kanker bespreekbaar maken

Aroen besteedt de tijd die hij nog heeft niet alleen aan familie. Hij wil ook kanker bespreekbaar maken onder mensen met een migrantenachtergrond. “Na de diagnose ging ik naar een inloophuis. Daar kun je met patiënten praten en informatie krijgen over je ziekte. Ik vond het gek dat daar weinig mensen met een migrantenachtergrond kwamen. Ik wilde weten waarom en kwam erachter dat sommige mensen denken dat kanker besmettelijk is. Of dat het een straf is. Samen met mijn vriendin wil ik het taboe doorbreken en zorgen dat mensen over de ziekte praten. Dat doen we bijvoorbeeld samen met KWF via het Ganeshaa Festival dat in augustus 2017 plaatsvond in Den Haag.”

Extra tijd?

In december 2017 is de 2 jaar voor Aroen om. “Ik weet niet wat er daarna gebeurt. Misschien is er een nieuwe behandeling, waardoor ik meer tijd krijg. Als ik extra tijd zou krijgen, blijf ik leven zoals ik nu doe. Ik zie de echte zin van het leven. Mijn tijd breng ik door met dierbaren en ik wil wat blijven doen voor de gemeenschap. Ik word niet meer de workaholic die ik was. Daarvoor is tijd te waardevol.”

 

Select the Component and add.
Close

Doorbraken

Met een donatie aan KWF geef je patiënten meer tijd. Lees hier over wetenschappelijke doorbraken die dankzij onze donateurs tot stand zijn gekomen.

Geef voor nieuwe doorbraken

Dankzij KWF-onderzoek komen nieuwe en betere behandelingen beschikbaar voor kankerpatiënten.

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben na de behandeling klachten. Hoe ga je daarmee om?
Lees wat je kunt doen