Technologische innovaties

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Technologische innovaties

​Immunotherapie zit echt in een stroomversnelling.

Professor Schumacher, Antoni van Leeuwenhoek (AvL)

5 nieuwe doorbraken in kankeronderzoek

Mammaprint

Ongeveer de helft van de patiënten met borstkanker heeft na de operatie geen chemotherapie nodig. Dat blijkt uit een Europese studie naar de MammaPrint. De MammaPrint laat op basis van genetische informatie zien hoe agressief de tumor is. Met die informatie kan de behandelend arts bepalen welke behandeling het beste is na de operatie.

Lees meer over de MammaPrint
 

Kanker opsporen in een druppel bloed

Prof. dr. Tom Würdinger ontdekte afgelopen jaar dat je aan een druppel bloed kunt zien of iemand kanker heeft. KWF financiert zijn belangrijke vervolgonderzoek, zodat hij een bloedtest kan maken. Daarmee kunnen we de meest voorkomende tumorsoorten zo vroeg mogelijke vaststellen en beter behandelen.

Lees meer over het onderzoek van prof. dr. Würdinger
 

Immunotherapie

Onderzoekers hebben methoden ontwikkeld om afweercellen van de patiënt in het laboratorium te bewapenen tegen de tumor: immunotherapie. Zo wordt de patiënt zijn eigen kankerbestrijder. Het werkt alleen nog niet voor iedereen. Daarom zijn onderzoekers hard bezig om de interactie tussen het afweersysteem en kanker nog beter te begrijpen en de techniek verder te verbeteren.
 
 

Kleurrijk opereren

Bij fluorescentie (kleurrijk opereren) worden fluorescente stoffen in het lichaam gespoten die alleen door tumorcellen worden opgenomen. Met een speciaal camerasysteem kunnen deze tumorcellen tijdens de operatie zichtbaar worden gemaakt. Zo beschikt de chirurg dus over een soort zaklamp die de kankercellen doet oplichten, zodat ze makkelijk te verwijderen zijn.
 
 


Innovatieve MRI's

Een MRI-scanner laat zien waar een tumor zich in het lichaam bevindt. Dat gaat steeds beter, want ook hier staan de ontwikkelingen niet stil. In Duitsland staat bijvoorbeeld de 7 Tesla MRI-scanner, een apparaat met een veel krachtiger magneetveld dan de huidige MRI-scanners. Daarmee maak je niet alleen zichtbaar of er een tumor is en waar deze zit, maar kun je bij bijvoorbeeld prostaatkanker ook zien hoe agressief de tumor is.
 

Select the Component and add.
Close

Wat is er al bereikt?

Dankzij wetenschappelijk onderzoek neemt de kennis over kanker steeds verder toe. Lees hier meer over wat er al bereikt is.
Lees meer over de resultaten

Vaccins tegen huidkanker

Melanomen zijn agressief en hebben een sterke neiging tot uitzaaien. Dat maakt ze lastig te behandelen met traditionele behandelingen. Immunotherapie biedt uitkomst.
Meer over vaccineren tegen huidkanker