Meer tijd dankzij immunotherapie

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Meer tijd dankzij immunotherapie

​Immunotherapie bleek beschikbaar voor mij. Waren de uitzaaiingen een jaar eerder ontstaan, dan was ik er nu zo goed als zeker niet meer geweest.

Thomas

‘Ik mag weer de lucht in!’

Zweefvliegen is mijn grote passie. Het moment dat je thermiek oppikt en in je buik voelt dat je stijgt, dan komt er zo’n rust over je. Vanuit de kop van Noord-Holland zie je Texel liggen, Friesland. Fantastisch. Het volgende moment vereist weer opperste alertheid, omdat je moet beslissen of je verder kunt of ergens moet landen. Steeds weer het gevecht om hoogte te winnen en verder te komen.

Daar kwam ruim een  jaar geleden een einde aan. Toen hoorde ik dat het melanoom dat ik een paar jaar eerder had laten weghalen toch was uitgezaaid. Het zat in mijn lever, botten, longen. Zonder behandeling had ik nog een paar maanden te leven, zeiden de artsen. Een enorme klap. Bij academische ziekenhuizen in binnen- en buitenland zocht ik naar mogelijkheden. Tegelijkertijd was ik realistisch. Ik wilde mijn naasten niet opzadelen met allerlei losse eindjes, dus ik ging alles regelen voor het einde. Mijn zweefvliegtuig verkocht ik.

Twee weken na de vreselijke diagnose belde mijn arts. Immunotherapie bleek beschikbaar voor mij. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis had inmiddels genoeg informatie uit onderzoeken om er reguliere patiënten mee te behandelen. Ongelofelijk hè? Waren de uitzaaiingen een jaar eerder ontstaan, dan was ik er nu zo goed als zeker niet meer geweest.

De behandeling sloeg aan, de tumoren slonken. Na negen maanden durfde ik weer voorzichtig aan de toekomst te denken, plannen te maken met mijn gezin. En misschien voldeed ik wel aan de eisen om weer te mogen vliegen…

Op de zolder van de zweefvliegclub had ik een zweefvliegtuig zien liggen. De eigenaar was hem helemaal vergeten. Ik ben hem gaan opknappen. Dat was zo bevredigend, om weer iets op te bouwen. En onlangs ben ik goedgekeurd: ik mag de lucht weer in!

Dat ik extra tijd krijg om te leven, om te vliegen, daar ben ik zo dankbaar voor. Ik mag nog even.

Lees meer over immunotherapie

Lees meer over nieuwe doorbraken in kankeronderzoek

Select the Component and add.
Close

Immunotherapie

Onderzoekers hebben methoden ontwikkeld om afweercellen van de patiënt in het lab te bewapenen tegen een tumor: immunotherapie. Zo wordt de patiënt als het ware zijn eigen kankerbestrijder.
Meer over deze therapie