Leven met non-Hodgkin: het verhaal van Margot

KWF.nl > Onderzoek > Nieuwe doorbraken > Leven met non-Hodgkin: het verhaal van Margot

'Mijn dromen staan on hold'

Margot (26) dacht dat ze genoeg tijd had voor toekomstplannen. Totdat begin 2017 de kankersoort non-Hodgkin bij haar werd ontdekt. “Mijn overlevingskans is 50%. Ik kan dus wel alles willen, maar ik weet niet of ik er later nog ben. Al mijn dromen staan on hold.”
 

Wat is non-Hodgkin?

Hodgkin en non-Hodgkin zijn soorten lymfeklierkanker. Het verschil tussen de twee varianten zit in het type cel waar de ziekte ontstaat. “Ik heb non-Hodgkin stadium 4. In dit stadium zit de lymfeklierkanker over het hele lichaam met uitzaaiingen in organen.” Eerst dachten de artsen dat Margot Hodgkin had. “Toen ik dat hoorde, was ik opgelucht. Dat klinkt raar, maar ik had vermoedens dat het foute boel was. Ik had al over Hodgkin gelezen en mijn overlevingskans zou 75% zijn. Ik wilde dat aanpakken. Later bleek het toch non-Hodgkin te zijn en schrok ik wel even. Mijn overlevingskans werd opeens 50% in plaats van 75%. Minder gunstig dus, maar nog steeds goed.”
 

Nadenken over de toekomst

Door de diagnose moest Margot ineens over andere dingen nadenken. Ze vertelt: “Ik ging bijvoorbeeld een vruchtbaarheidstraject in, omdat ik misschien onvruchtbaar word. Als ik genees en we willen kinderen, maar dat lukt niet, dan hebben we nog een kansje. Maar het zit ook in andere dingen. Zo had ik het laatst met een vriendin over onze carrière en ambities. Ik besefte me dat dit voor mij niet vanzelfsprekend is. Ik weet niet of ik er dan nog ben. Mijn toekomst is nu wankel. Daarom hecht ik meer waarde aan de tijd die ik heb. Ik geniet van mijn werk, etentjes, samen naar de bios gaan, boswandelingen. Ik wil er ook niet continu bij stilstaan. Er is nog zoveel om blij over te zijn.”
 
Ik geloof dat het goed komt.
Op dit moment krijgt Margot immunotherapie en chemotherapie. Een tussentijdse scan laat goede resultaten zien. In november hoort ze of de volledige behandeling heeft gewerkt. “Als die uitslag goed is, ben ik klaar. Zo niet, dan volgt een stamceltransplantatie. Daarna zijn er geen behandelmogelijkheden meer. Dat vind ik best wel eng, hoewel ik een rotsvast geloof heb dat het goed komt. Dit is wel spannend om te zeggen hoor, want het kan ook niet zo zijn. Maar ik sta positief in het leven en wil nog veel mooie plannen uitvoeren. Zo zette ik een platform op voor jongeren met kanker. Ik merkte dat er weinig is voor die doelgroep. Wij hebben andere vraagstukken dan bijvoorbeeld mensen met kinderen. Het platform zit aan de lifestyle-kant, zoals haaralternatieven en sporttips. Ik hoop dat ik zo leeftijdsgenoten met de ziekte inspireer en verbind.”

Select the Component and add.
Close

Doorbraken

​Met een donatie aan KWF geef je patiënten meer tijd. Lees hier over wetenschappelijke doorbraken die dankzij onze donateurs tot stand zijn gekomen.
Naar de voorbeelden

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben na de behandeling klachten. Hoe ga je daarmee om?
Lees wat je kunt doen