Winnaars KWO-prijs

Prof. Ruud Delwel en zijn onderzoeksteam
KWO-prijswinnaar Ruud Delwel met zijn onderzoeksteam.

Alle winnaars van de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs sinds 2007.

KWO-prijswinnaar Sanne Schagen.

2015 - Dr. Sanne Schagen

Dr. Sanne Schagen van het Antoni van Leeuwenhoek doet onderzoek naar de invloed van kankerbehandeling op het brein. Ze wil onder andere achterhalen welke patiënten gevoelig zijn voor het ontwikkelen van cognitieve klachten en wat daartegen te doen is.

KWO-prijswinnaar Ruud Delwel.

2015 - Prof. dr. Ruud Delwel

Prof. dr. Ruud Delwel doet onderzoek naar het ontstaansmechanisme van acute myeloïde leukemie. Zijn speciale aandacht gaat uit naar zogeheten 'super enhancers'. Dat zijn eiwitten die ervoor zorgen dat een kankergroeistimulerend genen niet worden uitgezet.

KWO-prijswinnaar Ton Schumacher.

2014 - Ton Schumacher

Ton Schumacher doet onderzoek naar immunotherapie. Bij deze behandelvorm wordt het afweersysteem van de patiënt zodanig gestimuleerd, dat het als het ware zélf de kanker bestrijdt. Immunotherapie wordt al op kleine schaal toegepast, maar er zijn nog veel onduidelijkheden. Schumacher wil tot in detail weten hoe immunotherapie werkt, zodat deze behandeling nog succesvoller en bij nog meer kankersoorten en patiënten kan worden toegepast. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van op maat gesneden immuunbehandelingen.

KWO-prijswinnaar René Bernards.

2012 - Prof. dr. René Bernards

KWO-prijswinnaar prof. dr. René Bernards staat bekend om zijn voortrekkersrol op het gebied van de gepersonaliseerde behandeling van kanker. Dit houdt in dat elke kankerpatiënt op basis van de genetische eigenschappen van zijn of haar tumor een persoonlijke behandeling krijgt aangemeten.

KWO-prijswinnaar Jan Hoeijmakers.

2011 - Prof. dr. Jan Hoeijmakers 

Prof. dr. Jan Hoeijmakers gaat onderzoeken welke kansen het systeem van DNA-schade-respons biedt voor het behandelen van prostaat- en blaaskanker, en voor preventie ervan. Prof. Hoeijmakers doet dit samen met afd. Urologie en labs binnen en buiten het Erasmus MC.

KWO-prijswinnaar Floor van Leeuwen.

2010 - Prof. dr. Floor van Leeuwen​

Prof. dr. Floor van Leeuwen (NKI-AVL) kijkt naar neveneffecten van bestraling & chemotherapie voor Hodgkin-lymfoom. Hoe snel we nieuwe behandelingen ook willen invoeren, de totale behandeleffecten leer je pas veel later via goed onderzoek kennen.

KWO-prijswinnaar Kees Melief.

2009 - Prof dr. Kees Melief

Immunotherapie - het afweersysteem stimuleren - is een gerichte manier om kankergezwellen op te ruimen of te voorkomen. Het onderzoek van Melief (LUMC) draagt bij aan nieuwe kennis over deze minder toxische behandeling. 

KWO-prijswinnaar Kees Melief.

2009 - Dr. Carl Figdor

Bij UMC St Radboud onderzoekt Figdor (Tumorimmunologie) samen met Medische oncologie of ons immuunsysteem bruikbaar is om kanker te bestrijden. Figdor focust op dendritische cellen, die vreemde indringers (virussen, bacteriën) vroeg opmerken en zo het immuunsysteem (onze afweer) alarmeren.

KWO-prijswinnaar Ton Berns.

2008 - Dr. Ton Berns

Artsen hebben mensen met borstvlies- en longkanker vaak weinig effectieve behandelmethoden te bieden. Het onderzoek van Berns moet daar uiteindelijk verandering in brengen.

KWO-prijswinnaar Ton Berns.

2008 - Prof. dr. Fred Falkenburg

Fred Falkenburg (LUMC) zoekt naar methoden om stamceltransplantatie bij leukemie en lymfklierkanker te verbeteren.

KWO-prijswinnaar Jelle Barentsz.

2007 - Prof. dr. Jelle Barentsz

Een nieuwe MRI-techniek die de prostaat 3-dimensionaal en tot op molecuulniveau in beeld brengt, biedt extra informatie waardoor Barentsz team kan zien óf er iets mis is en wat voor afwijking het is.

KWO-prijswinnaar Daniel Peeper.

2007 - Prof. dr. Daniel Peeper

Hoe ontstaat melanoom? Omdat dit voor diagnostiek én behandeling een belangrijke vraag is, onderzoekt Peeper welke genen betrokken zijn bij de overgang van een gezonde moedervlek naar melanoom.

2007 - Prof. dr. Hans Clevers

Clevers’ team ontwikkelde een techniek waarmee darmkanker beter te behandelen is. In het KWO-onderzoek wordt o.m. bepaald wanneer stamcellen ongeremd gaan delen en zo kanker veroorzaken.

KWO-prijswinnaar Hans Clevers.
KWO-prijswinnaar Cock van de Velde.

2007 - Prof. dr. Cock van de Velde

Bij borstkanker richten veel inspanningen zich tot dusver op jongere patiëntes. Van de Veldes onderzoek richt zich op specifieke behandelrichtlijnen voor de groeiende groep oudere vrouwen.