Dream Teams

onderzoekers-clever-bos

Kansen benutten

Uit de opbrengst van de jaarlijkse campagne tv-show Sta op tegen kanker financierde KWF Kankerbestrijding in de afgelopen jaren een aantal keer een internationaal Dream Team. In zo’n Dream Team doen toponderzoekers uit Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gezamenlijk onderzoek naar kanker. Deze unieke samenwerkingsvorm levert dubbele winst op: het onderzoek kan op grotere schaal worden uitgevoerd én geeft sneller resultaat. Zoals het onderzoek van prof. dr. Hans Clevers en prof. dr. Hans Bos, die een prominente rol spelen in het Dream Team van 2014.

Geneesmiddelen testen op gekweekte tumoren in een Dream Team 

Centraal in dit onderzoek staat de techniek die het mogelijk maakt om tumorweefsel van patiënten te kweken. Zoals stekjes van een plant laten de wetenschappers losse kankercellen buiten het lichaam uitgroeien tot tumoren. Dit biedt ongekende mogelijkheden, want op zulke gefabriceerde tumoren kan vrijwel ongelimiteerd getest worden. En dat is precies wat het Dream Team zal gaan doen: grote aantallen geneesmiddelen testen op gekweekt tumormateriaal van patiënten. Dat was tot voor kort niet of nauwelijks mogelijk. (Lees hier meer over de Dream Teams van KWF.)

​Normaal gesproken worden medicijnen in jarenlange studies bij patiënten getest en heb je na afloop slechts antwoord op één vraag. Wat wij in dit onderzoek doen, versnelt dit proces enorm.

In 2009 reikte KWF al eens de KWO-prijs uit aan prof. dr. Clevers voor zijn onderzoek naar deze bijzondere weefselkweektechniek. Met de bijbehorende KWO-financiering boekte hij de successen om de techniek goed op poten te zetten. Deze Dream Teamfinanciering (6 miljoen euro) stelt hem in staat om in een grootschalig samenwerkingsverband een uitgebreid vervolg te geven aan de techniek en haar toepassing.  

In totaal zijn meer dan 100 mensen op de een of andere manier betrokken bij het onderzoeksproject van het Dream Team. Van de dokter die de patiënt informeert tot aan de data-analisten en de mensen die zorgen voor de afname en transport van het weefsel.

Door onderzoek te faciliteren wil KWF in de toekomst vaker onderzoekers met elkaar om de tafel brengen om samen te werken waar kansen liggen. Zo wil KWF in de toekomst nog meer kansen creëren én benutten.