Zij maken toekomstige doorbraken mogelijk

Portretfoto's 8 onderzoekers

Jouw donatie maakt het verschil

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo’n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Daarom zet KWF onverminderd in op wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen.

Honderden onderzoeken kunnen rekenen op de steun van KWF. In deze onderzoeken komt de gehele breedte van kankerbestrijding aan bod: van protonenbestraling tot immunotherapie, van longkanker tot tongkanker en van eerste idee naar concrete toepassing. Dat kunnen we doen dankzij de steun van onze donateurs. En dankzij de vele artsen en onderzoekers die elke dag opstaan om nieuwe doorbraken waar te maken.

Acht toponderzoekers aan het woord

Emile Voest

Prof. Emile Voest werkt met zijn team aan een uniek project om bestaande precisiemedicijnen breder toe te passen: de DRUP-trial. In dit interview vertelt hij meer over dit veelbelovende initiatief. 

Evelyn Monninkhof

Door betere behandelingen is de overleving bij borstkanker hoog, maar er zijn ook bijwerkingen. Is het mogelijk om die bijwerkingen terug te dringen door te bewegen? Dat onderzoekt dr. Evelyn Monninkhof in de PAM-studie.

Jan Lagendijk

Een revolutie in bestraling. De verwachtingen van prof. Jan Lagendijk zijn hoog als het gaat om de MR-Linac, een MRI-scanner en bestralingsapparaat ineen.

Marleen Kok

Afweercellen in staat stellen om kanker aan te pakken. Dat is de gedachte achter immunotherapie. Voor veel tumorsoorten zijn mooie resultaten geboekt, bij borstkanker blijven de resultaten achter. Dr. Marleen Kok wil dit veranderen.

Mischa Hoogeman

Sinds 2018 kent Nederland 3 centra voor protonenbestraling: een vorm van precisiebestraling met minder bijwerkingen. Prof. Mischa Hoogeman onderzoekt hoe de behandeling zo optimaal gegeven kan worden. In deze video vertelt hij meer over protonenbestraling.

Ronald Kanaar

Hyperthermie (verwarming van de tumor) versterkt de werking van bestraling en chemo. Maar hoe eigenlijk? Dat onderzoekt prof. Ronald Kanaar. Lees meer over zijn onderzoek.

Inge Verbrugge

Ook immunotherapie kan de werking van bestraling en chemo verbeteren. Of is het andersom? Dr. Inge Verbrugge werkt aan een optimale combinatiebehandeling. Lees hier haar verhaal.

Hein te Riele

In ongeveer 5% van de gevallen van darmkanker ligt de oorzaak in het erfelijke Lynch-syndroom. Prof. Hein te Riele wil met zijn onderzoek bijdragen aan een betere behandeling van erfelijke darmkanker. Hier lees je meer over zijn werk.